Tapahtumat ja yritykset

Ranskassa järjestetyn SPACE 2021 -tuotantoeläinnäyttelyn teemana oli eläinten ja kasvattajien hyvinvointi – konevalmistajat pelkäävät koronatukien lakkauttamista ja materiaalien hinnan nousua

Ranskassa 14.–19.9.2021 järjestetyt SPACE 2021 -messut olivat järjestäjien mukaan tämän vuoden ensimmäiset ja ainoat kansainväliset tuotantoeläinmessut maailmassa.
Marja Vehkala

Rennesin messukeskuksessa järjestetyt SPACE 2021 -messut pidettiin syyskuun puolivälissä. Ilmassa oli kaivatun jälleennäkemisen tuntu. Iloisia ja innokkaita viljelijöitä ja karjankasvattajia perhekunnittain, vauvasta vaariin, risteili sankoin joukoin messuosastolta toiselle – ämpäreitä unohtamatta. Tuntuivat yllättäen olevan yhtä suosittuja kuin Suomessakin.

Space 2021 -näyttely:

  • Perinteiset tuotantoeläinmessut järjestettiin Rennesin Parc-Expossa 14.–17.9.
  • Näytteilleasettajia oli 1 118, teemana Eläinten ja kasvattajien hyvinvointi
  • Näytteilleasettajien alat ulottuivat tuotantoeläimistä ja applikaatioista koneisiin ja laitteisiin
  • Järjestäjänä Rennesin kaupunki.

Niukasti uusia tuotteita esillä

Suuri osa näyttelyosastoista oli varsin pieniä, ehkä siksi että ”kaikki” halusivat tulla mukaan. Osastot oli pakattu täyteen laitteita, ja yleisvaikutelmasta tuli näin sekava, mutta sopu ja hyväntuulisuus auttoivat. Näkyi että juhlatunnelmasta huolimatta – tai sen vuoksi – tehtiin myös kauppaa. Tilauslehtiöitä näkyi kädessä monella osastolla. Eli toiveikkuutta oli näyttelyvierailla, niin kuin osalla haastatelluistakin.

Lemken J-Luc Farges kertoi hyväntuulisuudelle ainakin yhden syyn: viljelijät. Viljelijät olivat hänen mukaansa erityisen iloisia, sillä ääripäissä heittelehtivistä säistä huolimatta hehtaarisadot ovat Ranskassa olleet tänä vuonna keskimäärin tavallista korkeammat. Viljelijöillä on tästä syystä enemmän rahaa käytössä, vaikka tuottajahinnat eivät olleet nousseet. Karjataloudessa ilmeet eivät olleet kovin iloiset, sillä rehujen hinnat ovat nousseet.

Monella valmistajalla oli kuitenkin huolia. Ranskan valtio on antanut viime vuodesta lähtien runsaskätisesti erilaisia tukirahoja ja valtion takaamia lainoja koronapandemian koettelemien talouden alojen tukemiseksi sekä ostovoiman takaamiseksi. Presidentti Macronin lanseeraama motto on ”Maksoi mitä maksoi”, ja maksamiseen on varattu vähintään 240 miljardia euroa.

Tuet ovat auttaneet, pelättyä konkurssiaaltoa ei ole tullut. Päinvastoin, yritykset ovat nyt paremmassa kunnossa kuin ennen koronaa. Tälle vuodelle odotetaan talouden 6 % nousua ja ensi vuodelle povataan 4 %. Työttömyyskin on hieman alhaisemmalla tasolla kuin ennen koronaa, kahdeksassa prosentissa.

Suurin osa tuista lakkaa vuoden vaihteessa, ja tämän vaikutuksia pelätään, sillä materiaalien hinnan nousu iskee valmistajiin täydellä voimalla ensi vuonna. Ruusunpunainen tulevaisuuden näkymä oli vain Faresinilla.

Messuilla julkistettiin niukasti uusia tuotteita. Tuoteparannuksia esiteltiin sen sijaan lukuisilla osastoilla. Viime vuoden lopulla ja tänä vuonna markkinoille tulleet laitteet olivat siinä mielessä uutuuksia, että näyttelyissä ei niitä ole aiemmin nähty.

Robottisektorin kysyntä on vielä pientä, mutta uutuuksia silti näkyi. Myös Jeantilin myyntipäällikkö Martin Jeantil kertoi heidän esittelevän ensi vuoden syksyllä robotti-uutuuden. He näkevät robotiikan olevan tulevaisuuden suuntaus. Robottien käyttö karjatiloilla vähentää palkatun työvoiman tarvetta ja siitä aiheutuneita kuluja, joten rahaa jää hieman enemmän tilille.

Monella osastolla kerrottiin, että vasta maaliskuun Agritechnicassa on nähtävillä todellisia uutuuksia.

Näyttelyjärjestäjä: Vapauttava kokemus

Aiemmin nelipäiväisillä SPACE-messuilla näytteille- asettajia on ollut keskimäärin 1 400 ja kävijöitä 100 000. Tänä vuonna 35:nen kerran järjestetyt kolmipäiväiset messut keräsivät 1 118 näytteilleasettajaa, joista 323 ulkomailta, ja 74 772 vierailijaa, joista yli 4 000 oli ulkomaisia. Neljäs päivä toteutettiin digitaalisena, ja näin tapahtuu myös ensi vuonna. Kelpo luvut, varsinkin kun portilla vaadittiin joko rokotuspassi tai negatiivinen koronatestitulos.

Yhteistyö näkyi ja tuntui lämpimänä tunnelmana. Mahdollisuus järjestää suuri, onnistunut yleisötilaisuus oli henkisesti vapauttava kokemus matkalla kohti uutta normaalia.

Marja Vehkala
Manitoun Eco Stop -toimintoa esiteltiin MLT 635-140 V+ -teleskooppikuormaimessa. Systeemi pysäyttää koneen, kun kuljettaja poistuu koneesta. Ajan voi säätää 3–30 minuutiksi. Toiminto säästää energiaa, koneaikaa ja vähentää päästöjä.

Kone-edustajan puheenvuoro: Faresilla ruusunpunaiset näkymät

Millainen covid-vuosi oli Faresinille?

Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet myynnin kannalta vaihtelevat. Viime vuoden kevät oli lupaava. Kysyntä oli voimakasta, vallitsi suorastaan buumi. Sitten tuli covid, joka hiljensi vauhdin täysin. Vuosi oli erittäin vaikea, mutta selvisimme.

Miten järjestitte tuotannon uudessa tilanteessa?

Teimme sopeuttamistoimia ja järjestelyjä, emmekä joutuneet sulkemaan tehdasta kokonaan missään vaiheessa. Tänä vuonnakaan meillä ei ole ollut varsinaista pulaa komponenteista tai muista materiaaleista. Elämme niukkuudessa, mutta tulemme toimeen.

Mitä painotatte tuotantoprosessissanne?

Tasalaatuisuutta ja prosessin hallintaa, nämä ovat meille erittäin tärkeitä asioita. Olemme muun muassa palauttaneet aiemmin ulkoistettuja palveluita ja tuotantoa takaisin Faresinille, jotta voisimme hallita niitä paremmin. Voimme esimerkiksi seurata kaapelointien luotettavuutta, koska teemme ne itse. Tämä on myös turvallisuuskysymys.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Tämän vuoden keväällä oli toiveita herättävä piikki maataloussektorin tuotteiden kysynnässä. Kesällä rakennusalan kysyntä nousi maatalouspuolen tasaantuessa. Odotamme syksystä vilkasta. Kokonaisuutena katsoen toiveemme ensi vuodelle ovat ruusunpunaiset.

Marja Vehkala
Haastateltavana Faresinin Ranskan myyntipäällikkö Franco Negretto.
Lue lisää