Tapahtumat ja yritykset

Näyttelytarjonta piristyy pikku hiljaa – Espoossa järjestetty Piha & Puisto 2021 -näyttely osoitti, että kiinteistöjen ohella panostetaan myös ympäristöön ja viheralueisiin

Korona on pistänyt näyttelykalenterit uusiksi. Espoossa käärittiin hihat ja päätettiin herättää vanha tapahtuma henkiin.
Timo Rintakoski

Piha & Puisto on viheralan toimijoille ja tilaajille suunnattu tapahtuma, joka sai alkunsa viheralan yritysten yhteisistä toiveista ja tarpeista. Kun koronarajoitukset ovat hankaloittaneet kaikkea toimintaa jo puolentoista vuoden ajan, on tarve kohtaamisille ja verkostoitumiselle entistä suurempi.

Vuonna 1997 perustettiin ruotsinkielisen puutarhaoppilaitoksen kylkeen viherrakentamisen näyttelypuisto Marketanpuisto, joka sijaitsee Espoossa historiallisen Margretebergin kartanon mailla. Kahdeksan hehtaarin laajuisen puiston kiinteillä näyttelyosastoilla on esillä liki 80 yrityksen tuotteita ja osaamista, mikä tekee Marketanpuistosta Suomen suurimman viherrakentamisen näyttelypuiston.

Alueella järjestettiin muutaman kerran Vihertek-näyttely, mutta tapahtuma hiipui lopulta pois. Nyt aktiviteetti Viher- ja ympäristörakentajat RY:ssä on kasvanut ja jäsenyritysten suunnalta tulleiden toiveiden perusteella lähdettiin rakentamaan uudentyyppistä tapahtumaa Marketanpuistoon.

”Viherrakennusala on tullut isojen muutosten eteen mm. hulevesien hallinnan kanssa. Yksi osaratkaisu kaupunkiympäristöjen hulevesien hallintaan ovat viherkatot, joita myös täällä esitellään,” viher- ja ympäristörakentajat VYRA RY:n puheenjohtaja Jouko Hannonen kertoo. Esimerkiksi Kööpenhaminassa ei saa enää rakennuslupaa ilman viherkattoa.

Piha & puisto -näyttely:

  • Järjestettiin Espoon Marketanpuistossa 27.–28.8.2021
  • Näytteilleasettajia oli 50 kappaletta, näyttely keskittyi viher- ja ympäristörakentamiseen
  • Kalustoa esiteltiin käsityökaluista pyöräkuormaimiin ja kaivinkoneisiin asti
  • Järjestäjä: Viher- ja ympäristörakentajat VYRA RY

Viherrakentaminen kysyntä kasvussa

VYRAn toiminnanjohtaja Miisa Uski kertoo, että kysyntä viherrakentamiselle on kovassa kasvussa. Kiinteistöjen ohella nyt halutaan panostaa myös ympäristöön ja viheralueisiin. Tämä tuo alan toimijoille lisää töitä. Suurin este alan kasvulle on tekijä- ja henkilöstöpula.

”Myös lähiviheralueiden ja puistojen merkitys on nyt koronan aikana kasvanut entisestään. Niistä on tullut ihmisten henkireikiä, kun kontaktit muihin ovat vähentyneet ja on sulkeuduttu etätöihin sekä jätetty harrastukset tauolle,” Uski muistuttaa.

Näyttelyssä oli kaikkiaan 50 näytteilleasettajaa, jotka esittelivät niin pihakalusteista siirtonurmipalveluihin kuin erilaisiin koneisiin ja laitteisiin saakka kaikkea, mitä aihealue käsittää. Myös lukuisat työnäytökset sekä monipuoliset luennot ja esitelmät sisältyivät tapahtuman ohjelmaan. Vähäinen kävijämäärä perjantaina latisti sadekuurojen ja kolean tuulen ohella tunnelmaa. Näytteilleasettajat toivoivat hiukan näkyvämpää ja kattavampaa markkinointia, jotta väkeä saataisiin liikkeelle. Ympäristö tämänkaltaiselle näyttelylle on kuitenkin mitä parhain.

Viher- ja ympäristörakentajat:

Viher- ja ympäristörakentajat ry on 200 viherrakennusalan yrityksen yhteisö, joka kehittää viherrakentamisen ja kunnossapidon laatua, yrittäjien osaamista sekä edistää jäsenyritystensä liiketoimintaa. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli vuonna 2020 yli 200 miljoonaa euroa ja jäsenyritykset työllistävät kesäaikana reilusti yli 3 000 henkilöä. Jäsenyritysten asiakkaita ovat julkinen sektori, kunnat, kaupungit, seurakunnat ja valtio sekä rakennusliikkeet, asunto- ja kiinteistöyhtiöt sekä yksityiset ihmiset.

Lue lisää