Tapahtumat ja yritykset
Esittely

Jyväskylässä toimiva AMF Forest Oy on metsäkonetarvikkeiden verkkokauppias ja kansainvälinen harvesteripäävalmistaja

Metsäkoneyrittämisessä erilaisten tarvikkeiden ja niiden saatavuuden merkitys sujuvalle työskentelylle on suuri. Harvesteripäävalmistaja AFM Forest Oy ja sen yhteydessä toimiva mototarvikkeet.fi -verkkokauppa ovat jo pitkään tarjonneet 24/7-palvelua.
Tommi Hakala
Jyväskylän Seppälänkankaalla toimiva AFM Forest ja sen tarvikemyynnin mototarvikkeet.fi ovat monelle metsäkoneammattilaisille tuttuja tekijöitä jo pitkältä aikaa. Verkkokauppa ja erilaiset tarvike-edustukset palvelevat käyttäjiä päivittäisessä tarvikekaupassa. Yritys valmistaa myös harvesteripäitä AFM-tuotemerkillä.

Harvesteripäissä AFM Forest on panostanut erittäin paljon vientiin. Syykin on hyvin selvä – kun kolme myyntimääriltään suurinta metsäkonevalmistajaa hallitsee n. 90 % Suomen koneiden ja niihin asennettujen harvesteripäiden markkinoista, paljon elintilaa muille ei jää.

AFM Forest toimittaa yksittäisiä harvesteripäitä Suomeen pienempien valmistajien alustakoneisiin, sekä käytettyihin koneisiin. Valtaosa valmistuvista harvesteripäistä menee vientiin. ”Vuosittain valmistuu 40–60 kappaletta, joista 95 prosenttia menee vientiin”, vahvistaa AFM Forestin myyntipäällikkö Jari Lääperi. Vientivetoisuus näkyy mallistossa, sillä toimitettavien harvesteripäiden koot ovat useasti pykälän järeämpiä, kuin pohjoismaissa käytettävät keskikokoiset mallit. Eukalyptuksen hakkuuseen kehitetyt, kuorivat versiot ovat tärkeässä osassa vientimarkkinoita.

Valmistus on Jyväskylän Seppälänkankaalla tapahtuvaa kokoonpanoa. Vahva, 20–30 alihankkijan osuus mahdollistaa pelkän kokoonpanon ja koeajon tekemisen.

Harvesteripäiden rinnalla verkkokauppaa

”Ootteko hulluja, laitatte hinnat näkyville!”, oli ollut Lääperille tullut kommentti, kun mototarvikkeet.fi -verkkokauppa avautui 2009. Pian verkkokauppa vakiinnutti paikkansa metsäkoneyrittäjien apuna. Verkkokauppa toimii hyvin harvesteripäävalmistuksen rinnalla – useat harvestereiden komponentit ja kulutusosat ovat yleisosia, joten niitä voi myydä muihinkin merkkeihin. Ja verkkokauppa toimii ympärivuorokautisesti, mikä tarkoittaa myös kustannustehokkuutta.

Verkkokaupan yhteydessä on tehty myös merkittäviä myyntisopimuksia tarvikepuolella. Niistä viimeisimpänä tulivat NordChain - kitkaketjujen jakelijasopimuksen tekeminen. Se onkin hyvin ymmärrettävä, sillä aiemmin jo Clark-telojen osalta yritys on ollut vastaavassa asemassa – molemmat tuotemerkit kuuluvat samaan omistuspohjaan. Toinen vastaava jakelusopimus on esimerkiksi Mesera-puutavarakuormainten jälkimarkkinointi (aiemmin tunnettu Fiskars/Loglift -tuotemerkeillä). Ymmärrettävästi kaupassa ovat vahvasti mukana harvesteripäiden kulutustarvikkeet, kuten terälaipat ja -ketjut, sekä Huldtins -sahalaitteiden komponentit.

Lue lisää