Tapahtumat ja yritykset

Reilusti väljemmässä ilmapiirissä pidetty FinnMetko 2020 -näyttely keräsi kohtuullisesti kävijöitä Jämsään

Vuoden 2020 FinnMetko jäi 9 950 näyttelyvieraalla reilusti jälkeen aiempien vuosien kävijämääristä. Syykin on selvä, aiempina vuosina isoja näyttäviä osastoja tarjonneet yritykset loistivat poissaolollaan. Silti näyttelyalueella syntyi kauppaa, ja uutuuksia oli esillä monipuolisesti.
Tommi Hakala
FinnMetko 2020 -näyttely järjestettiin 3.–5.9.2020 Jämsässä. Kävijöitä oli 9950 kappaletta.

FinnMetkon tiivistetty näyttelyalue oli järjestäjältä hyvin onnistunut ratkaisu. Silti turvavälit pysyivät riittävinä, vaikka paikoittain käytävillä olikin jo ruuhkaa. Koronaviruksen johdosta paikalta oli jäänyt paljon pois opinto- tai viihdematkalaisia. "Yksi asiakas tuli suoraan portista osastolle ja osti tämän koneyksilön heti", totesi Logbulletin valmistaja Pekka Syvänen. Moni näytteilleasettaja totesi, että harvemman yleisön kanssa jäivät "kuulakärkikynän pyytäjät" vähemmistöön – tosiostajat olivat selvästi liikkeellä.

Metsäpuolella pienet ja keskisuuret laitteet pääosissa

Metsäkoneiden puolella koneiden osalta vahvimmin esillä olivat nyt keskisuuret Nisula Forest ja Prosilva. Molemmilla yrityksillä asiakaslähtöinen markkinataktiikka on pitänyt tuotannon käynnissä. Prosilvalle keväällä esitelty kevyempi S3-harvesteri on tuonut kysyntäpiikin, ja esillä oli ensimmäinen nelipyöräinen malli. Nisula Forest on panostanut lisää N5-mallinsa monipuoliseen käytettävyyteen laajentamalla energiapuukourien mallistoa. Varustelijoista AFM Forest oli tuonut uusimman ja järkälemäisen AFM 75 -kaatopäänsä vetonaulaksi osastonsa paraatipaikalle. Metsäkoneiden osalta oli harmillisinta Komatsu Forestin poisjääminen. Yritys joutui esittelemään pienempien kuormatraktoreiden Metko-uutuutensa virtuaalisesti.

Maataloustraktoripuolen varusteluissa oli nähtävissä selvä trendi kysynnän osalta. Nyt kysyntää kohdistuu entistä enemmän järeämpiin yli 12 tonnin kantavuuden vaunuihin sekä pienempiin alle 7 tonnin kantavuuden yhdistelmiin. Jälkimmäisille markkinoita avaavat pientraktoreiden lisääntyminen. Samalla tämä tarkoittaa, että aikaisemmin erittäin yleinen 400 millin leveyden perusrengastus on vaihtumassa 500–550 milllisiksi ja vannekoossakin 22.5" koko on yleistymässä. Myös sähköohjattu nosturinhallinta on muuttumassa lähes vakiovarustukseksi edullisempien minivipu-ohjausjärjestelmien myötä.

Pienmetsäkoneissa markkinat jatkavat tasaista etenemistään. Kyseisen koneryhmän kauppa käy vahvana niille metsänomistajille, jotka haluavat tehdä omatoimisia hakkuita, eivätkä omista traktoria. Myös pienien metsäpalstojen väliset kuljetukset onnistuvat helpommin. Pienmetsäkoneet ovat selvästi vieneet markkinoita mönkijöiden puutavaran ajosta. Sen sijaan muissa kuljetuksissa mönkijät ovat edelleen vahvoja. Suomessa ensimmäistä kertaa esillä oli Kranmanin "miniharvesteri", joka on saanut jo suosiota Ruotsissa.

Maanrakennus suuremmassa roolissa

Useissa aiemmissa näyttelyissä maarakennusalan yritysten tarjonta pyrittiin keskittämään alueen perällä olevalle hiekkamontulle, jossa oli mahdollisuus myös työnäytösten pitämiseen. Parin aiemman Finnmetkon aikana maarakennusalan yritykset ovat kuitenkin alkaneet siirtyä kohti pääportteja. Tänä vuonna trendi korostui, sillä hiekkamonttu oli näyttelyn supistumisen myötä varattu parkkialueeksi. Alan yritykset olivat levittäytyneet pääportin läheisyyteen väljästi, osittain asiaan vaikutti viime hetkellä tulleet peruutukset näytteilleasettajien osalta. Esillä oli kuitenkin useita mielenkiintoisia uutuuksia. Finnmetko olikin tämän vuoden osalta ainoa paikka esitellä uusia malleja, sillä esim. kevään Mansen Mörinät peruttiin.

Katso kuvakarusellista kooste näyttelyuutuuksista!

Lisää kuvia FinnMetkon tuoteuutuksista löydät alla olevasta kuvakarusellista. Tämä materiaali löytyy ainoastaan netistä.

Tutustu myös FinnMetkon lisäkuviin!

Lue lisää