Tapahtumat ja yritykset
Talvitiepäivät 2020

Perinteiset Talvitiepäivät 12. – 13.2.2020 vietettiin keväisissä olosuhteissa

Vuotuiset talvitiepäivät järjestettiin Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa. Tapahtuma kerää yhteen teiden kunnossapidon ammattilaiset koko sektorilta. Tällä kertaa tapahtumaa vietettiin lumettomissa olosuhteissa.
Arto Turpeinen
Työnäytökset keräsivät kiinnostuneita. Lumen puuttuminen kuitenkin hieman lannisti tunnelmaa.

Joka toinen vuosi pidettävät talvitiepäivät järjestettiin tänä vuonna Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa. Järjestävän tahona toimi perinteiseen tapaan Suomen Tieyhdistys. Yleensä Talvitiepäiville osallistuu 4 000–5 000 vierailijaa. Ensimmäistä kertaa perinteikäs tapahtuma pidettiin jo vuonna 1933.

Tapahtuma koostuu kansainvälisen tason seminaareista, näytteilleasettajien tarjonnasta sekä työnäytöksistä. Tällä kertaa tuotteitta ja palveluitaan esitteli n. 70 alan toimijaa. Seminaareissa käsiteltiin väylien hoitoon liittyviä asioita niin urakoitsijoiden kuin hallinnonkin näkökulmista. Esitelmiä kuultiin Suomen asiantuntijoiden lisäksi myös mm. norjalaisten, ruotsalaisten ja virolaisten pitäminä.

Digitalisaatio hiipii selvästi myös tienhoitoon, sillä useissa seminaareissa käsiteltiin mm. automatisaatiota, ennakoivaa kunnossapitoa ja erilaisia tekniikoita ajo-olosuhteiden reaaliaikaiseen mittaukseen. Uusilla tekniikoilla tavoitellaan toiminnan tehostamista, mikä tuottaa paremmat olosuhteet tienkäyttäjille ja kunnossapidon pienemmän hiilijalanjäljen.

Oman säväyksensä tapahtumalle antoi äkillisesti lämmennyt sää, jonka myötä työnäytökset latistuivat aura ilmassa kurvailuksi. Tilannetta ei pelastanut edes jäähallilta ajettu hile, joka sekin suli nopeasti. Lauha talvi on vaikeuttanut myös urakoitsijoiden ja lisälaitemyyjien arkea. Etenkin eteläisemmässä Suomessa kalustoa on saanut kiillotella tallissa.

Lue lisää