Tapahtumat ja yritykset
Vene 20 Båt

Vene 20 Båt -näyttelyssä 7.–16.2.2020 esiteltiin alan uutuuksia ja useita hyötykäyttöönkin sopivia tuotteita - veneiden vienti kasvussa

Pohjoismaiden suurin venenäyttely (kokonaiskävijämäärä 70 900 henkilöä) keräsi jälleen Helsingin Messuhalliin tilat täyteen veneitä, venetarvikkeita ja kalastusvälineitä. Venealalla menee hyvin, mutta hyötykäyttöön tarkoitettujen veneiden ja laitteiden esittely oli vaisua.
Seppo Nykänen
Vene 20 Båt -näyttely järjestetiin 7.–16.2.2020 Helsingin messukeskuksessa.

Helsingin venenäyttelyssä oli jälleen esillä uutuusmalleja niin veneistä kuin moottoreistakin. Näyttelyn luonne on muuttunut parin viime vuoden aikana, sillä tarjonnasta puuttuivat lähes kokonaan ammattikäyttöön tarkoitetut veneet. Toki esillä oli muutamia niitäkin, etenkin viranomaiskäyttöön tarkoitettuja veneitä.

Määrällisesti eniten esillä oli 4–6 metrin luokkaan kuuluvia lasikuitu-, muovi- ja alumiiniveneitä.

Vientiä ja tuontia

Suomalaisella veneteollisuudella menee talouden kannalta katsoen suorastaan loistavasti. Kaikista Suomessa valmistetuista veneistä menee vientiin 77 %. Kappalemääräisesti veneitä vietiin lähes 9000, joista eniten Ruotsiin, joka on Norja ohella tärkein vientimaa.

Suurin osa länsinaapureihin vientiin menneistä veneistä oli 5 metrin luokkaan kuuluvia avoveneitä. Viennin arvo nousi viime vuoden puolella 20 % edelliskaudesta. Viennin arvo oli 253 miljoonaa euroa ja vientimaita kaikkiaan 37.

Viennin lisäksi meille myös toki tuotiin veneitä. Yllättäen suurin tuontimaa on Meksiko, josta tuontimäärä 5219 kpl. Kyseessä on kuitenkin poikkeuksellinen järjestely, sillä tuonnissa on kyse vesijeteistä, jotka tuodaan Suomeen ja joista suurin osa jatkaa muualle EU-alueelle.

Ala voi hyvin

Veneala on merkittävä työllistäjä. Finboatin, joka on alan kattojärjestö, jäsenyrityksissä työskentelee 3500 henkilöä ja alan yhteenlaskettu liikevaihto oli vuonna 2019 588 miljoonaa euroa. Kuluvalle kaudelle ei odoteta enää kasvua, vaan talouden odotetaan pysyvän viime vuoden tasolla.

Lue lisää