Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
Mainos: Pro Patio Oy

Ulkoporealtaan sähkönkulutus kuriin

Talvella ulkoporealtaan sähkönkulutusta voi hillitä tiiviillä kannella, joka on tehty tarkasti altaan mittojen mukaan tehty. Ulkoporealtaan hoito on talvellakin helppoa ja vaivatonta.
Kylvyn jälkeen laitetaan kansi tiukasti kiinni. Talvella kansi pitää lämmön altaassa ja kesällä roskat ulkopuolella.
Kylvyn jälkeen laitetaan kansi tiukasti kiinni. Talvella kansi pitää lämmön altaassa ja kesällä roskat ulkopuolella. 

Talviakaan kylpeminen tunnelmallisen tähtitaivaan alla on upea kokemus, mutta miten pitää sähkölaskut kurissa? Kukapa haluaisi maksaa turhasta lämpöhukasta.

Ulkoporealtaan sähkönkulutusta voi vähentää peittämällä altaan huolellisesti kannella heti kylpyhetken jälkeen.

Jos allasta ei käytä talvella lainkaan, sen lämpötilan voi laskea 17 asteeseen, mutta ei ikinä sen alle. Kannen päälle voi vielä levittää tarkoitukseen suunnitellun lämpöpeiton vähentämään lämpövuotoa.

Allasta ei tarvitse puhdistaa, jos sitä ei käytetä, ja huolloksi riittää vedenhoitoaineiden lisääminen joka toinen viikko. On kuitenkin tärkeä välillä kurkata kannen alle ja varmistaa, että altaassa on riittävästi vettä: veden pinta ei saa koskaan laskea suodattimien alapuolelle.

Myös kesällä, esimerkiksi lomareissun aikana ulkoporealtaan lämpötilaa voi laskea 5–10 asteella sähkön säästämiseksi. Silloin lisätään vedenhoitoaine kelluvaan annostelijaan poissaoloviikkojen ajaksi. Jos vesi on muuttunut sameaksi reissusi aikana, tee vedelle tehokäsittely eli shokkiklooraus esimerkiksi Ultrashock-nesteellä.

Talvella kylpeminen on upea kokemus. Energiahukkaa voi hillitä mittatilauksena tehdyllä kannella ja lämpöpeitteellä sen päällä.
Talvella kylpeminen on upea kokemus. Energiahukkaa voi hillitä mittatilauksena tehdyllä kannella ja lämpöpeitteellä sen päällä. 

Mittatilauksena tehty lämpökansi estää energiahävikkiä

Ulkoporealtaiden kannet kuluvat ajan mittaan, ja kulunut kansi voi nostaa esimerkiksi sähkönkulutusta päästämällä lämpöä hukkaan.

Porealtaasi kansi on huonossa kunnossa, jos

– kannessa on painauma keskellä

– ulompi kansi on haljennut, repeytynyt tai värjäytynyt

– kansi on raskas ja hankala nostaa altaan päältä

– ulkoporealtaasta nousee epämiellyttävä haju.

Tilaa mittatilauskansi Pro Pation verkkokaupasta. Mittatilaus lämpökannet saa ilmaisella toimituksella koko maahan. Tarjoushinnat ovat voimassa 28.2.2023 asti.

Puhdasta vettä ympäri vuoden

Ulkoporealtaan vesi pysyy yleensä kirkkaana, kunhan muistaa lisätä viikoittain vedenhoitoainetta ja huolehtia veden oikeasta pH-arvosta.

Aktiivikäytössä olevan porealtaan vedenhoidossa kemiallinen tasapaino ja oikea pH-arvo ovat olennaisia asioita. Viikoittain veteen lisätään vedenhoitoaine, esimerkiksi hidas kloori tai klooriton bromitabletti. Aqua Excellent esimerkiksi on ympäristöystävällinen vedenhoitoaine, joka estää bakteerien kiinnittymisen altaaseen.

Vedenhoitoaineen lisäämisen lisäksi altaan veden pH-arvoa tulee mitata kerran kuussa tai tarvittaessa useamminkin esimerkiksi valmiilla testitikuilla.

Ulkoporealtaan pH-arvon tulee olla 7,2–7,6. Mikäli pH-arvo on liian matala, vesi vahingoittaa allasta, suuttimia ja putkistoa. Liian korkea pH-arvo kerryttää kalkki- ja metallisaostumia ja vaikeuttaa ulkoporealtaan desinfiointia. Lisäksi liian korkea pH-arvo ärsyttää ihoa ja silmiä. Liian korkean tai matalan pH-arvon tasapainottamiseen on olemassa sopivia tuotteita.

Ulkoporealtaan hoito keskittyy veden puhtauden, kirkkauden ja kemiallisen tasapainon ylläpitoon.
Ulkoporealtaan hoito keskittyy veden puhtauden, kirkkauden ja kemiallisen tasapainon ylläpitoon. 

Vaihda vesi ainakin kahdesti vuodessa

Ulkoporealtaan vesi vaihdetaan noin neljän–kuuden kuukauden välein ja joskus useamminkin, jos altaassa on esimerkiksi juhlien yhteydessä käynyt ollut paljon väkeä.

Ennen vedenvaihtoa altaaseen laitetaan vaikuttamaan putkistonpuhdistusaine, esimeriksi System Flush. Altaan pumppuja tulee käyttää muutaman kerran aineen vaikuttaessa ja juuri ennen altaan tyhjentämistä, jotta aine kulkeutuu läpi putkiston.

Kun allas on tyhjä, sen pinta puhdistetaan liinalla, jossa on sopivaa puhdistusainetta. Vedenvaihdon jälkeen puhdistusankka altaassa hidastaa keltaisen juovan syntymistä vesirajaan.

Poista lika ja roskat altaasta sekä suodattimesta

Suodatinjärjestelmä tulee pitää tarkasti puhtaana roskista. Jos suodatinjärjestelmä tukkeutuu, altaan vesi ei enää pysy kirkkaana.

Suodatin suositellaan puhdistettavaksi kahden viikon välein tai jopa useammin, jos allasta käytetään ahkerasti.

Kerran kuussa suodatin kannattaa pestä sille tarkoitetulla pesuaineella. Filter Net esimerkiksi on kätevä aine suodattimen pikapesuun, koska sen vaikutusaika on vain muutaman minuutin. Suodatin vaihdetaan uuteen noin kaksi kertaa vuodessa, mieluiten vedenvaihdon yhteydessä.

Altaasta poistetaan roskia myös mekaanisesti haavilla ja allasimurilla. SpaVac-allasimuri esimerkiksi toimii täysin mekaanisesti paineen avulla ja on erityisen kätevä sekä tehokas laite altaan pohjalla olevien pikkuroskien poistamiseen.

Ulkoporealtaan hoitoon on saatavilla laadukkaita täsmätuotteita, joita voi ostaa Pro Pation verkkokaupasta.
Ulkoporealtaan hoitoon on saatavilla laadukkaita täsmätuotteita, joita voi ostaa Pro Pation verkkokaupasta. 

Tee näin, jos porealtaan vesi vaahtoaa

Jos porealtaan vesi vaahtoaa, tarkista ensin, oletko lisännyt hoitoainetta oikean määrän suhteessa altaan vesimäärään. Jos ainetta on liikaa, se saattaa alkaa vaahdota.

Todennäköisin syy ulkoporealtaan veden vaahtoamiseen on kuitenkin liian matala pH-arvo. Mittaa siis veden pH-arvo ja nosta tai laske arvoa tarpeen mukaan siihen tarkoitetuilla kemikaaleilla.

Veden vaahtoamista voi estää Foam Down -nesteellä, mutta se on vain väliaikainen ratkaisu ennen pH-arvon tasaamista.

Tee näin, jos allas tuntuu limaiselta

Jos ulkoporealtaan pinta tulee limaiseksi ja veden vaihdosta on jo yli kuusi kuukautta, kannattaa vaihtaa kylpyvesi ja puhdistaa altaan sisäpinta kostella pyyhkeellä.

Jos veden vaihdosta on kulunut vain vähän aikaa, tulee tarkistaa suodattimen kunto ja puhdistaa se mahdollisista roskista ja tukoksista.

Limaisuuteen auttaa myös niin sanottu shokkiklooraus eli veden tehokäsittely Ultrashock-nesteellä, joka poistaa vedestä bakteerit ja itiöt.

Shokkiklooraus tehdään, jos

– vesi ei ole kristallinkirkasta tai tuoksuu epämiellyttävälle

– allaskuoreen kertyy limaa tai muita epäpuhtauksia

– allas ylikuormittuu tilapäisesti esimerkiksi juhlien seurauksena.

propatio.fi

Mainos: Pro Patio Oy