Rakentaminen ja energia
Mammut TM150

Kuinka paljon kannattaa myllätä itse?

Moni varmasti miettii, missä menee raja omatoimisen betoninsekoittamisen kannattavuudelle. Kannattavuus riippuu monesta asiasta. Suurimpia tekijöitä on se, laskeeko omalle työlleen hintaa ja kuinka pitkä on kuljetusmatka valmisbetonitehtaalta työmaalle. Myös valun ajankohta tai tarvittavat betonin lisäaineet voivat vaikuttaa kustannuslaskelmaan suuntaan tai toiseen.
Mikael Sammatti
Rahallisesti laskettuna suurin betonimäärä, joka kannattaa omatoimisesti tehdä kuivabetonista, on noin 1–2 kuutiota. Erikseen sementistä ja kiviaineksista sekoitettuna materiaalikustannus jää pienemmäksi, mutta huomioon kannattaa työmäärän lisäksi ottaa myös betonin laatutekijät.

Otetaan esimerkiksi anturavalu, johon betonitehtaalla myllätty valmisbetoni maksaa noin sata euroa kuutiolta. Päälle tulevat kuljetus- ja pumppausmaksut. Kuljetusmatka voi olla vaikka noin 30 km, jolloin kuljetuksen hinnaksi tullee 160 euroa. Lisäksi hihnalla varustettu betoniauto maksaa vielä 150 euroa päälle. Kahden betonikuution tilaus maksaa siis esimerkissämme noin 500 euroa.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Vai oletko jo tilaaja, mutta sinulla ei ole käyttäjätunnusta? Kaikkien 29.8.2019 mennessä käyttäjätunnuksensa aktivoineiden kesken arvotaan sähköpyörä (arvo noin 2 500 €). Lisätietoja: www.viestilehdet.fi/arvonta
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Aiheeseen liittyvät artikkelit