Rakentaminen ja energia

Tuulivoimalla katuvalot, osa 3 - Käyttöjärjestelmä uusiksi

Sata vuotta vanhan tuulimoottorin runko on kunnostettu ja sille on valettu jalusta. Seuraavaksi tuli vuoroon käyttökoneisto, joka oli tähänastisista tehtävistä haasteellisin. Erilaisesta toimintatavasta johtuen se piti rakentaa kokonaan uudestaan, aiemmasta versiosta ainoa käyttökelpoinen osa oli siivikko.
3,2-metrisen siivikon uloimmat tukiraudat olivat melko hentoja ja moneen oli tehty niittausliitoksia, joten ne menivät uusiksi. Alkuperäinen valurautainen keskuskappale ei kestänyt rivakampaa ruuvien kiristystä, mutta Rastu-Hannun sorvaama parannettu malli sietää koviakin momentteja.

Tuulimoottoreiden kanssa puuhastelleet ovat kertoneet, että laitteen laakerointi on hankalaa ja voin vahvistaa, että näin on. Kierrosluvut eivät nouse kovin korkeiksi, eivätkä rasituksetkaan ole kummoisia, mutta rasvauskeikkoja 13 metrin korkeuteen soisi olevan harvoin. Kahdessa ensimmäisessä laakeriliikkeessä myyjän kiinnostus lopahti välittömästi, kun selvisi, että mahdollisimman huoltovapaita laakereita tarvittiin johonkin peräkylän ikivanhaan tuulimoottoriin, jolla muka tuotettaisiin sähköä kolmelle leikkikatuvalolle.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää