Rakentaminen ja energia

Tuulivoimalla katuvalot osa 2 - Runko pura ja kokoa!

Alkukesästä kotitanhuville siirretty 100-vuotias tuulimoottori on kesän aikana purettu, hiottu, maalattu ja koottu. Sen parissa on saanut puuhastella yllättävän paljon, mutta lopullisella paikallaan pystytystä odottava masto on varsin komea keskeneräisenäkin, jos nyt omaansa saa kehua.
Lokakuun viimeisenä sunnuntaina Jouni Gråsten kaivoi Nuffield-Hymaksellaan kolme monttua ja pystytti niihin valopylväät. Käytössä oli parasta asiantuntemusta, sillä pylvästyömaalle sunnuntairetken tehneessä mopokerho Hurrauttajissa on entisiä rautatieläisiä ja sähköfirmojen linjatöissä olleita kaivurimiehiä. Niinpä tolppien kanssa ei kauaa vanhettu.

Tuulimoottorin tornia palastellessa tuli ihmeteltyä, että kuinka ihmeessä se oli voinut pysyä tolpillaan viimeiset vuosikymmenensä. Ristikkotuet olivat venyneet ja monet ruuviliitokset löystyneet siinä määrin, että koko kulmarautakokoelma tuntui yhdelle suurelle rämisevälle rautakasalle. Pystyssä ollessaan sen on täytynyt huojua aika reilusti. Tornin purkamisessa ja kokoamisessa neljäksi eri osaksi ei ollut mitään merkillistä. Kaikki liitosruuvit uusittiin ja niitä meni melkoinen pussillinen, kokonaismäärä on neljää vaille 200. Hiomisessakin oli oma ohjelmansa, samoin maalaamisessa. Pohja- ja pintamaalia kului noin 25 litraa. Jollain peittävämmällä värillä pintamaalin menekki olisi ollut vähäisempi, oranssilla maalatessa ensimmäinen kerta ei näy vielä missään. Torni on kuitenkin joskus ollut oranssi ja ansaitsee samanlaisen pinnan vanhuudenpäivilläänkin.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää