Rakentaminen ja energia

Biokaasua kustannustehokkaasti maatilatason laitteistolla – kahden identtisen biokaasulaitoksen omistajat kertovat kokemuksistaan

Biokaasulaitos sopii monen maatilan ja muun yrityksen energiatuotantoon. Hankinnassa kannattaa pitäytyä mahdollisimman energiatehokkaissa ja huoltovapaissa laitoksissa, jotka tulevat pitkässä juoksussa kannattavammaksi. Jalasjärvellä on kaksi identtistä Sauter Biogasin biokaasulaitosta toiminnassa ja käyttäjät ovat tyytyväisiä.
Seppo Pentti
”Tämän laitoksen takia ei tarvitse herätä yöllä”, Kyösti Marttila toteaa. Picnus Oy hallinnoi biokaasulaitosta. Laitos tuottaa energiaa tilan tarpeisiin ja vastaisuudessa omalle tankkausasemalle. Takaisinmaksuaika on laskettu olevan noin 10 vuotta. Oheisinvestoinnit, kuten lietteen ja mädätteen siirtoputket, olivat suurin yllätys kustannuseränä. Vaunukuljetuksen väheneminen näkyy toki myöhemmin kustannusten vähenemisenä, kun liete siirtyy putkia pitkin.

Jalasjärvellä on kaksi identtistä Sauterin biokaasulaitosta toiminnassa, joista kaupat on tehty saman pöydän ääressä. Laitoksia myös rakennettiin samaan aikaan. Marttilan Saaralla ja Kyöstillä biokaasulaitos käyttää raaka-aineena sikalan ja navetan lietettä sekä kuivalantaa. Molemmista rakennuksista lietteet johdetaan pumppukaivojen kautta lieteputkella biokaasulaitokselle. Timo Viinamäellä on yhdeksän robotin lypsykarjanavetta ja vanha navetta nuorisolle, joista liete ohjataan biokaasutuotantoon.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää