Rakentaminen ja energia

Lämmönvaihtimella lämpöä talteen kuivurin poistoilmasta – ilmaista energiaa hyötykäyttöön

Helsingin yliopistolla tutkittiin lämmön talteenottoa viljankuivurin poistoilmasta passiivisten levylämmönvaihdinten avulla. Ilmasta energiaa kyllä syntyi, mutta toimintavarman käytännön sovelluksen luominen vaatisi vielä hieman tuotekehitystyötä. Koska lämmönvaihtimet toimivat sitä tehokkaammin, mitä viileämpää ulkoilma on, voitaisiin niiden avulla parantaa etenkin yökuivauksen kannattavuutta.
Kalle Juusela

Kuivaus on viljantuotannon suurimpia energian kulutuskohteita. Etenkin lämminilmakuivauksessa energian kulutus on suuri. Energian hinnan ja sen ympäristövaikutusten takia on aiheellista miettiä, miten viljankuivauksen energiankulutusta voisi pienentää. Yksi monista keinoista on lämmön talteenotto kuivurin poistoilmasta. Kuivurin poistoilma sisältää suunnilleen saman määrän lämpöenergiaa, kuin mitä siihen on uunissa lisätty, mutta energian olomuoto on muuttunut suurelta osin havaittavasta lämmöstä latenttilämmöksi, eli käytetty viljassa olevan veden höyrystämiseen. Latenttilämpöä vapautuu, kun ilman sisältämä vesihöyry tiivistyy takaisin vedeksi. Poistoilman lämpöä voidaan kummassakin olomuodossaan ottaa talteen lämmönvaihtimilla tai lämpöpumpulla.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää