Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Traktorikäyttöinen Mammut TM150 -betoninsekoitin sopii pieniin ja vähän isompiinkin valuihin – laitetta on kevyt pyörittää, mutta painava liikuttaa

Omatoimiselle rakentajalle tulee välillä tilanteita, jolloin betonia tarvitaan sellainen määrä, että sen tilaaminen betoniautolla olisi turhan kallista, mutta myllääminen tavallisella betonimyllyllä olisi liian työlästä. Traktorikäyttöinen betoninsekoittaja antaa ratkaisun tähän tarpeeseen.
Matalan rakenteen ansiosta sekoittimen täyttö onnistuu myös pienemmillä peruskoneilla ja tarvittaessa käsin. Myllyyn mahtuu hyvin yksi 1 000 kg:n suursäkillinen kuivabetonia.
Matalan rakenteen ansiosta sekoittimen täyttö onnistuu myös pienemmillä peruskoneilla ja tarvittaessa käsin. Myllyyn mahtuu hyvin yksi 1 000 kg:n suursäkillinen kuivabetonia. Kuva: Mikael Sammatti

Pieniin ja vähän isompiinkin valutöihin sopii mainiosti työkaluksi traktorikäyttöinen betonisekoitin. Se on huomattavasti tehokkaampi kuin pienet verkkovirtakäyttöiset myllyt, ja siirtäminenkin on manuaalimallia helpompaa.

Saimme kokeiluun maahantuojalta Finnmammut Oy:ltä suosituinta kokoluokkaa edustavan TM150 mallin. Sen sekoitustilavuus betonille on 750 litraa, mutta lisälaidoin kevyempiä aineita voi sekoittaa jopa 1 230 litraa. Sekoitinrummun halkaisija on mallimerkinnän mukaiset 150 cm.

Sekoittimen valmistaja on Itävaltalainen Mammut Maschinenbau. Malleja on viisi tilavuushaarukassa 240–1 200 litraa. Lisävarusteena sekoittimiin saa myös polttomoottori-, hydrauli- tai sähkömoottorikäytön, jolloin betonimyllyä voi käyttää työmaalla muillakin koneilla tai täysin itsenäisesti.

Kevyt pyörittää, painava liikuttaa

Mylly pyöri ennakkoepäilyistä huolimatta varsin pienellä tehontarpeella. Pyöritimme myllyä 50 hevosvoimaisella Valmet 502:lla ja melkein täysi rummullinen betonia sekoittui lähes tyhjäkäynnillä. Tehoa enemmän sekoittimen käyttöön vaikuttaa traktorin omapaino. Esimerkiksi pikkuvalmetilla täyden betonisatsin liikuttelu ei ilman keulapainoja onnistunut, sillä etupyörät nousevat ilmaan. Sekoittimen omapaino on 450 kilogrammaa, joten tyhjänä liikuttelu onnistuu pienemmälläkin koneella.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sekoitus onnistuu hyvin paikallaankin ja betonin voi siirtää kohteeseen muilla välineillä, esimerkiksi kaivinkoneen kauhalla tai kottikärryillä. Tyhjennysluukun alle kiinnitettävällä korulla tyhjennys onnistuu suoraan muottiinkin, kunhan myllyä saadaan traktorilla liikuteltua.

Täyttö helppoa

Sekoitus perustuu rummun pohjasta törröttävän pystyakselin, johon on kiinnitetty jousipiikkien välityksellä sekoitinlapoja. Sekoitusteho on varsin huomattava, joten aineksia saa huoletta laittaa sekoittumaan niin nopeasti kuin ehtii. Valmistaja lupaa koneen sekoitustehoksi 13 kuutiota tunnissa, mikä on melko teoreettinen arvio. Käytännön työssä aikaa menee paljon aineksien täyttämiseen ja valmiin betonin siirtoon.

Sekoitinrummun suojana on tukeva verkkokansi, joka vähentää työtapaturmien vaaraa, ja estää esimerkiksi betonisäkkien osumisen ja tarttumisen sekoitinvarsiin. Verkkokanteen voi kiinnittää säkinpuhkaisijan, jonka avulla esimerkiksi betonisäkin tyhjentäminen myllyyn onnistuu yhdeltäkin mieheltä helpommin – säkki vain lasketaan puhkaisijan päälle ja tyhjennys sujuu lähes automaattisesti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mylly on mukavan matala, sillä rummun yläpinta on vain reilun metrin korkeudella maasta, kun tukijalat on säädetty matalimpaan asentoon. Näin raaka-aineiden lastaus sekoittimeen käy pienelläkin koneella tai käsivoimin, ja sekoitustapahtumaa on helppo seurata. Tukijalat ovat harmittavasti hieman lyhyet, johtuen myllyn matalasta rungosta. Isot kottikärryt eivät tahdo mahtua alle jalkojen korkeimmallakaan asetuksella, mutta tämä pulma ratkeaa käyttämällä myllyn alla korokkeena esimerkiksi trukkilavaa.

Hyvä yhteishankinta

Lavat sekoittavat betonin tasaisesti, eikä rummun nurkkiin tai keskelle jäänyt huonosti sekoittuneita kohtia. Sekoittaminen tuottaa kuitenkin melkoisesti ääntä, sillä sekoitinlavat hiertävät kiviä rummun pohjaa vasten. Sekoitinlapojen korkeutta pohjasta voi säätää pultteja löysäämällä, jolloin väli saadaan optimaaliseksi, vaikka lavat kuluvatkin.

Mylly tulee melko lähelle traktoria, joten voimanottoakselin ja työntövartena toimivan ketjun kiinnittäminen on hieman ahdasta. Toisaalta painopiste on näin mahdollisimman lähellä traktoria. Myllyssä saisi olla kiinnityspiste voimansiirtoakselin suojaputken pidätinketjulle, sillä käytön aikana ketjua ei saanut mihinkään kiinni.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mammut-sekoitin vakuutti toimivuudellaan. Muutaman kuution valutyöt ovat myllylle juuri sopivan kokoinen työmaa, sillä tuollaisen määrän tilaaminen valmisbetoniasemalta ja betoniautolla tulee helposti suhteessa melko kalliiksi. Traktorikäyttöinen mylly on hyvä hankinta esimerkiksi kimppakoneeksi useammalle tilalle, jolloin sille saadaan enemmän käyttötunteja. Harvempaan käyttötarpeeseen 3 750 euron hintainen mylly on suhteellisen arvokas hankinta.

Sekoitinlavat tyhjentävät rummun lähes täydellisesti. Säätämällä lapoja lähemmäksi pohjaa loputkin riippeet saisi tulemaan ulos.
Sekoitinlavat tyhjentävät rummun lähes täydellisesti. Säätämällä lapoja lähemmäksi pohjaa loputkin riippeet saisi tulemaan ulos. Kuva: Mikael Sammatti
Betonin tyhjentäminen onnistuu esimerkiksi pieneen kauhaan tai matalaan kottikärryyn. Tukijalat saisivat olla hieman pitemmät, jotta tyhjennys onnistuisi myös korkeampiin kottikärryihin.
Betonin tyhjentäminen onnistuu esimerkiksi pieneen kauhaan tai matalaan kottikärryyn. Tukijalat saisivat olla hieman pitemmät, jotta tyhjennys onnistuisi myös korkeampiin kottikärryihin. Kuva: Mikael Sammatti
Tyhjennysaukon alapuolelle kiinni- tettävällä kourulla voidaan ohjailla betonia haluttuun paikkaan. Tällöin traktorissa pitää kuitenkin olla riittävästi painoa sekoittimen käsittelyyn.
Tyhjennysaukon alapuolelle kiinni- tettävällä kourulla voidaan ohjailla betonia haluttuun paikkaan. Tällöin traktorissa pitää kuitenkin olla riittävästi painoa sekoittimen käsittelyyn. Kuva: Mikael Sammatti
Verkkokanteen saa kiinnitettyä säkinpuhkaisijan, jolla säkkien käsittely nopeutuu.
Verkkokanteen saa kiinnitettyä säkinpuhkaisijan, jolla säkkien käsittely nopeutuu. Kuva: Mikael Sammatti
Voimansiirtoakselissa on murtopultit ylikuormitustilanteita varten. Öljytäytteinen kulmavaihde vaikuttaa sopivan järeältä pitempiaikaistakin käyttöä ajatellen.
Voimansiirtoakselissa on murtopultit ylikuormitustilanteita varten. Öljytäytteinen kulmavaihde vaikuttaa sopivan järeältä pitempiaikaistakin käyttöä ajatellen. Kuva: Mikael Sammatti