Rakentaminen ja energia

Led-valoputki loisteputken tilalle - Uskaltaako led-valoputkia käyttää?

Loisteputken korvautuminen led-valoputkella on ollut pitkä prosessi. Moni muistaa takavuosien myyntikiellot ja aiheen ympärillä velloneen keskustelun. Joko loisteputken tilalle uskaltaa vaihtaa led-putken?
Kuvassa taaempana näkyvän 9 W:n led-valoputken valovirta vastaa hyvin tai on jopa parempi kuin edessä näkyvän perinteisen 18W:n loisteputken. Eroa valotehossa ei voi tosin suoraan päätellä tästä kuvasta, sillä loisteputken värilämpötila on 3 000 K (lämmin valkoinen) ja led-putken 4 000K. Biltemasta noin vuosi sitten hankitut 5 euron kappalehintaiset led-valoputket ovat kestäneet päivittäistä käyttöä ilman murheita: valo on kirkas ja välkkymätön, syttyminen nopeaa ja sähköäkin on säästynyt.

Ennen vanhaan loistelamput olivat paksuja putkia, jotka syttyivät hitaasti ja useita kertoja välähtäen. Toistuva sammuttaminen ja sytyttäminen rasittivat vanhanaikaisia loistelamppuja, ja ohjeena olikin välttää lamppujen lyhytaikaista käyttöä.

Sittemmin loisteputkivalaisimissa siirryttiin magneettisista kuristimista lähes kokonaan elektronisiin liitäntälaitteisiin ja -sytyttimiin. Näillä teknisillä ratkaisuilla saavutettiin parempi kestävyys, vilkkumaton syttyminen ja suhteellisen hyvä hyötysuhde.

Vaikka loisteputkien ominaisuudet näin paranivatkin, jäi isoja ongelmia vielä jäljelle: loisteputket vaativat toimiakseen elohopeaa ja loisteputken valoteho kylmässä on heikko. Näihin ongelmiin ja kiristyneisiin energiatehokkuusvaatimuksiin on vastattiin kehittämällä loisteputken korvaava led-valaisin.

Korvaajana led-valoputki

Markkinoille alkoi tulla 2005–2010 välisenä aikana ns. retrofit-led-valoputkia, jossa loisteputken kaasu ja loisteainekerros oli korvattu valkoiseen tai läpinäkyvään putkeen asennetuilla led-rivillä. Led-valoputki oli tarkoitettu asennettavaksi suoraan loisteputken tilalle.

Alkuaikoina tuotteiden laatu vaihteli, eikä turvallisuuteen oltu välttämättä kiinnitetty paljoa huomiota. Euroopan turvallisuusviranomaiset, mukaan lukien Suomen Tukes, linjasivat vuonna 2010, että led-valoputkessa ei saa asennusvaiheessa olla riskiä sähkön läpivirtaukseen. Tällä tarkoitetaan tilannetta, jossa led-valoputken toinen pää valaisimeen kytkettynä vapaaseen päähän tulee jännite. Tätä vaatimusta monikaan led-putki ei täyttänyt, ja tilanne johti lukuisiin myyntikieltoihin ja takaisinkutsuihin.

Valmistajat korjasivat tilanteen kehittämällä 2. sukupolven led-valoputken, jossa sähkönläpivirtausriski poistettiin käyttämällä valaisimessa olevaa, sytyttimelle tarkoitettua, johdinta sähkön kuljettamiseksi valaisimen läpi putken toiseen päähän. Ratkaisussa korvataan sytytin erityisellä led-sytyttimellä, joka oikosulkee sytytinhaaran ja toimii sulakkeena.

Kun led-putkien turvallisuus oli näin saatu hyvälle tasolle, ja tuotteiden laatukin on alkuvuosista parantunut, valmistajat ovat keskittyneet lähinnä parantamaan led-putken valovirtaa, valon jakaumaa ja laatua (3. ja 4. sukupolven led-valoputket).

Putken saa vaihtaa itse

Vuonna 2014 led-valoputkille saatiin luotua kansainvälinen standardi (IEC/EN 62776). Tämä mahdollistaa perinteisen T8-loisteputken kanssa yhteensopivien led-valoputkien valmistamisen. Lisäksi standardi määrittelee led-valoputken ominaisuudet, jotta valaisimet, liittimet ja muut tarvittavat osat olisivat aina keskenään yhteensopivia ja turvallisia käyttää.

Vastaus otsikon kysymykseen on siis, että led-valoputkia uskaltaa kyllä käyttää, kunhan loisteputken tilalle asennettava led-valoputki on standardinmukainen ja asennuksessa noudatetaan valmistajan ohjeita.

Sekä led-valoputken että siihen liittyvän led-sytyttimen vaihdon saa tehdä itse. Tukesin muistio ”Led-valoputket loisteputkien korvaajina” vuodelta 2014 määrittää asian näin:

Retrofit-led-valoputki voidaan asentaa loisteputkivalaisimeen ilman, että alkuperäiseen valaisimeen tarvitsee tehdä mitään muutoksia (ottaen huomioon valmistajan ilmoittamat mahdolliset putkimalli- ja valaisinkohtaiset rajoitukset). Tämä asennustyö voidaan rinnastaa ylläpitotyöksi.

Jos valaisimeen pitää tehdä muutoksia, kyse ei ole enää ylläpidosta, vaan työhön tarvitaan sähkömiestä.

Lue lisää