Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Käytettyä tietokonetta ostamassa

Autokaupassa käytettyä autoa ostavan pitää pystyä arvioimaan tuotteesta lukuisia piirteitä, jotka heijastelevat auton kuntoa. Tuotetta voi arvioida silmämääräisesti sisältä ja ulkoa, lueskella huoltohistoriaa, tehdä havaintoja koeajossa ja renkaitakin voi potkia.

Perinteisesti käytetyn traktorin ostaminen on melko samanlaista: pitää tutkia koneen historiaa, selvitellä välyksiä ja vuotoja, kuunnella ääniä ja arvioida maalipintoja. Käytetty traktori ja käytetty sorvi ovat koneita, joiden arvoon vaikuttaa merkittävästi kuluneisuus – käyttöikä tunteina on rajallinen, ja hyvin huollettu kone säilyttää arvonsa paremmin.

Käytetyn tietokoneen arvon määritys perustuu hieman erilaisiin asioihin. Luonnollisesti kolhut ja ulkoinen kunto ovat tärkeitä, mutta sisuskalujen toimivuutta ei voi silmämääräisesti eikä suurennuslasilla päätellä. Tietokoneeseen asennetut ohjelmistot kuitenkin muodostavat merkittävän osan laitteen arvosta. Näin on varsinkin silloin, jos kyse on järjestelmästä, johon ei voi siirtää ohjelmia toisesta laitteesta, vaan ne on ostettu vain ja ainoastaan kyseiseen laiteyksilöön. Lisäksi arvoon vaikuttaa enemmän ikä kuin käyttötunnit, mikä helpottaa arvon määritystä.

Uudet maatalouskoneet ovat monesti yhdistelmä konetta ja elektroniikkaa, ja niihin kiinteästi kuuluvia ohjelmistoja. Uuden maatalouskoneen kaupassa tämä edellyttää, että ostaja ymmärtää ostavansa koneen, ja että ostovaiheessa lisävarustelistalta voi valita haluamansa ohjelmistot. Mikäli unohtaa valita ohjelmistot, useat valmistajat antavat mahdollisuuden ostaa ohjelmistot verkkokaupasta myöhemmin. Syöttämällä verkkokaupasta saatavan lisenssikoodin asia korjaantuu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lisävarusteena myytävät ohjelmistolisenssit ovat myyjälle myös tapa alentaa peruskoneen hintaa, jotta tuote näyttää edulliselta kilpailijan tuotteisiin nähden. Sama pätee tietysti kaikkiin lisävarusteisiin verrattuna vakiovarusteisiin. Ohjelmistolisenssien osalta ero on kuitenkin siinä, että ohjelmisto on myytävän tuotteen sisällä jo valmiina ja siitä pitää vain poistaa lukitus, eli tehdään "unlock".

Uusien koneiden kauppiaalta kauppa vaatii rehellisyyttä. Jos Isobus-terminaali maksaa tuhansia euroja, ja asennusvaiheessa ilmenee että laitteella ei tee mitään, ellei osta päälle vielä muutaman tuhannen euron lisenssejä, asiakasta harmittaa varmasti. Varsinkin, jos lisenssit jossain toisessa terminaalissa sisältyvät hintaan. Ostopäätöstä tehdessä on siis hyvä varmistaa mitä lisenssejä hintaan sisältyy, mitä jää puuttumaan ja miten ohjelmistopäivitykset hoidetaan.

Käytetyn maatalouskoneen ostaja ja jälleenmyyjä joutuvat selvittämään, mitä ohjelmistolisenssejä tuotteeseen kuuluu, koska nämä saattavat muodostaa merkittävän osan koneen arvosta. Esimerkiksi ajo-opastimen tai Isobus-terminaalin unlockit voivat olla hyvin arvokkaita, ja näiden voimassaoloa ei saa selville muuten kuin koneen käynnistämällä ja sopivasta valikosta katsomalla. Konekentällä olevan kasvinsuojeluruiskun lisenssejä ja ohjelmistoversioita ei ulkoapäin näe, vaan siihen tarvitaan sopiva traktori, johon kytkemällä tilanne vasta selviää. Ostajaa varten myyjän pitäisi selvittää nämä aina etukäteen, jotta ei tarvitse ostaa sikaa säkissä.

Kirjoittaja on työkoneautomaation ja maatalousteknologian dosentti