Paineet ja painot puhelimeen
Renkaiden ilmanpaineet tulee säätää kohdalleen työn mukaan – traktoritehtaalla täytetty tehdasasennettu ilma on tarkoitettu vain koneen toimitukseen asiakkaalle. Ilmanpaine tulee olla riittävän korkea kantavuuden aikaansaamiseen, mutta mahdollisimman alhainen pellon pintapaineen vähentämiseksi ja renkaan pidon maksimoimiseksi. Lisäksi suurempi ajonopeus edellyttää suurempaa ilmanpainetta.
Oikean paineen asetusarvo on perinteisesti katsottu traktorin tai perävaunun käyttöohjeesta, josta löytyy yksinkertainen taulukko. Koneisiin on kuitenkin valittavissa erikokoisia renkaita, eikä työkoneen ohjekirjan taulukko välttämättä kata kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja. Seuraava vaihtoehto kehittyneempään suuntaan on katsoa koneen käyttöohjeesta esimerkiksi tyhjän koneen akselipainot, ja lisätä niihin liitettyjen koneiden tai kuorman massat. Kun nämä tiedetään, voidaan laskea rengaskohtaiset kuormat ja siirtyä rengasvalmistajan taulukkoon etsimään suositeltua ilmanpainelukemaa.
Akselipainojen laskennassa tulee kuitenkin ottaa huomioon eri kytkettyjen komponenttien tai kuorman painopiste ja laskea näiden vaikutus jokaisen renkaan kantamaan kuormaan. Laskentakaavat ovat yläkoulutasoa ja löytyvät alan oppikirjoista, mutta tämä työvaihe jää hektisen peltotyösesongin aikana helposti tekemättä. Kaavat noudattavat yksinkertaisen fysiikan tai tarkemmin klassisen Newtonin mekaniikan kaavoja, jotka voidaan johtaa voimavektorien aiheuttamien momenttien ja renkaiden alla olevien tukivoimien tasapainosta.
Älypuhelimiin on saatavana rengasvalmistajien tekemiä ilmaisia sovelluksia, jotka osaavat laskea edellä kuvatut tilanteet. Mitas Tyre Pressure, Trelleborg Load Calculator, Bridgestone AG Tires, Michelin Pressure Calculator jne. pitävät sisällään vähintäänkin rengaspaineiden tietokannan, josta oikea kohta löytyy syöttämällä renkaan mallin ja sen päällä olevan kuorman. Vaihtoehtoisesti voi käyttää älypuhelimella myös suoraan rengasvalmistajan verkkosivulta löytyvää laskuria. Myös traktorin omassa terminaalissa saattaa olla tällainen laskuri, joka auttaa valitsemaan oikeat rengaspaineet.
Sovellusten käyttö vaatii opettelua pirtissä ennen kompressorin käynnistämistä. Alkuvaiheessa saattaa lannistaa, kun pitää tietää mikä on traktorin akseliväli tai kyntöauran painopisteen etäisyys taka-akselista, mutta näitä tietoja löytyy koneiden käyttöohjekirjojen taulukoista kärsivällisesti etsimällä, tai metrimitalla arvioimalla koneesta. Parhaimmat sovellukset auttavat myös laskemaan tarvittavien lisäpainojen määrän.
Ennen kiireisintä kevätsesonkia kannattaa asentaa sovellus omaan älypuhelimeen ja opetella sen käyttö etukäteen. Oikeilla rengaspaineilla on vaikutusta myös polttoaineen kulutukseen. Sovelluksen avulla saa vähintään varmuuden siihen että suuruusluokka on oikea, niin pellolla kuin tiellä.
Kirjoittaja on työkoneautomaation ja maatalousteknologian dosentti
Osaston luetuimmat
- Viranomaisten käyttämä valta osoittautuu usein kohtuuttomaksi koneyrittäjälle – kunnioittaako viranomainen kansalaisia ja koneurakoitsijoita?
- Kirjaudu Koneviestin nettisivuille!
- Putin aiheutti värinää metsäurakoinnin hinnoitteluun – "Noutaja" tulee, elleivät urakoinnin hinnat muutu ja nopeasti
- Energiapolitiikan maailmanjärjestys on muuttumassa – myös Suomella on neuvotteluvaltti, mutta ongelmiakin on
- Agritechnicasta oppia kotimaan konenäyttelyihin – kohtaamiset pitää olla keskiössä
- Metrin halko – polttopuubulkki
- Varaosien toimituskyky on maatalouskoneissa ratkaisevaa – keskeytyskustannus ajosilppurille 7000 € joka päivä