Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Käyttämättömät kilowattitunnit

Viime vuosina Suomessa uusien traktoreiden kauppa on ollut edelleen alenemaan päin kappalemääräisesti, vaikka keskimääräinen moottoriteho on ollut nousussa. Yhteenlaskettujen kilowattien avulla vedetään leveämpiä tai kerralla useamman vaiheen tekeviä työkoneita – vähempien kuljettajien ohjastamana.

Tämänvuotisesta alavireisestä myynnistä huolimatta Suomessa on suuri määrä käyttökunnossa olevia työkykyisiä traktoreita. Vielä 1980-luvulla myytiin suuri määrä traktoreita, joista edelleen suuressa osassa olisi käyttötunteja jäljellä tuhansia. Tilan ykkös- ja kakkostraktori ovat kuitenkin syrjäyttäneet vanhemmat yksilöt aputöihin ja vuotuiset käyttötunnit ovat pudonneet kymmeniin.

Vanhempien koneyksilöiden käyttöaste selittyy myös käytettävissä olevien kuljettajien määrällä. Jos maatilalla tai urakointiyhtiössä on työkoneita enemmän kuin kykeneviä kuljettajia, on selvää että valitaan työtehtäviin tehokkuudeltaan parhaiten soveltuva traktori-työkoneyhdistelmä, vaikka kaikissa koneissa olisi sama luotettavuus ts. sama riski rikkoutumiselle kesken työn. Kuljettajamäärän lisäksi on muitakin syitä, esimerkiksi kooltaan yhteensopivat työkoneet on myyty vaihdossa isompaan tai loppuunkäytettynä romutettu. Jos vajaakäyttöä pidetään ongelmana, pitäisi pystyä keksimään luovia ratkaisuja, että kilowatit olisivat enemmän töissä.

Urakoitsijat käyttävät mielellään uusia ja tehokkaita koneita. On kyseessä ajosilppuri tai itsekulkeva ruisku, se pitää olla mahdollisimman tehokas, jotta työsaavutus on paras mahdollinen. Konerikkoihin ei ole aikaa sesongin aikana. Toisaalta, kaksi kunnossa olevaa vanhempaa identtistä traktoria sijaistavat tarvittaessa toisiaan ja ovat silti investoinniltaan edullisempi kuin yksi uusi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Urakoitsijoiden ja asiakkaiden kohtaaminen ei ole helppoa. Esimerkiksi Urakka-foorumilta tai KV-urakointipalvelun kautta voi etsiä sopivia urakoitsijoita erilaisiin tarpeisiin. Yleensä urakoitsijat ovat kuitenkin paikallisesti tunnettuja, ja asiakassuhteet jatkuvat monivuotisesti. Vakiintuneiden asiakassuhteiden etuna on tunnetut olosuhteet ja toimintamallit – puolin ja toisin. Tästä huolimatta urakoitsijalle saattaa ilmaantua yllättäviä tarpeita, esimerkiksi johtuen konerikoista tai erilaisista odottamattomista yllätyksistä maatilalla.

Nykyistä ketterämmälle digitaaliselle palvelualustalle olisi tarvetta – sellaiselle, jossa urakoitsijan saatavuus olisi reaaliaikaisesti nähtävissä. Hammaslääkärin ajan voi varata menemällä nettiin ja katsomalla onko lääkärillä huomenna aikaa. Miksei urakoitsijaa voisi varata samalla tavalla päivän keikalle, jos urakoitsija on ilmoittanut nettipalvelussa, että seuraavat kaksi päivää on tyhjää? Joskus urakka tulee tehtyä odotettua nopeammin, esimerkiksi hyvien säiden ansiosta. Käyttämätön kuljettajan ja työkoneen kapasiteetti jää käyttämättä ja työ jossain toisaalla tekemättä.

Urakointia voi suorittaa myös pienemmällä kalustolla. Esimerkiksi kyntöurakointia voi hyvin tehdä hieman vanhemmalla nelivetotraktorilla läpi syksyn kelien mukaan. Jos tämäntyyppisten töiden ulkoistaminen olisi yleisempää, voisi syysmuokkausurakoitsijan tilata tarpeen mukaan pelto kerrallaan "seuraava vapaa aika" -periaatteella. Kysynnän ja tarjonnan pitäisi olla tasapainossa. Tarjonnan osalta pula on enemmänkin yrittäjistä ja kuljettajista, kuin käyttökunnossa olevista työkoneista ja niiden kilowateista Suomen maaperällä.

Kirjoittaja toimii maatalouskoneautomaation professorina Münchenin teknillisessä yliopistossa.