Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Hyvästit öljylämmitykselle

Itävalta on kieltämässä öljylämmityksen kokonaan. Vuonna 2025 ei uusia öljykattiloita saa asentaa enää lainkaan, ja vanhat kattilat, jotka tuona vuonna ovat 25 vuoden ikäisiä, pitää ottaa pois käytöstä. Vuonna 2035 pitää uuden hallitusohjelman mukaan loputkin öljykattilat siirtää romujen joukkoon. Tällä hetkellä ei kukaan osta enää öljykattilaa, koska kattila on vuonna 2035 vasta 15 vuotta vanha ja kattilan kestoiäksi voi laskea 30 vuotta.

Ei ole vaikea arvata, minkälainen kuhina bioenergiamessuilla Itävallan Welsissä oli. Koronasta ei kukaan piitannut, väkeä riitti tungokseen asti. Messuilla oli 15 kattilavalmistajaa. Esillä oli pelletti-, hake- ja klapikattiloita ja ostajakandidaatteja riitti. Kandidaatiksi pääsi silläkin, kun kattilavalmistajan osastolla ohrapirtelöhanan käyttäjälle osasi henkäistä: ”Ein Helles”.

Jos öljykattilan vaihtaa nyt bioenergiakattilaan, valtio maksaa tukea. Jos päätöstä venyttää, vaihtamisen joutuu tekemään pakon edessä ilman tukea.

Suomessa klapikattilaa pidetään menneen ajan jäänteenä. Itävallassa niitä on edelleen tarjolla runsaasti, ja silloin niillä siis pitää ollaostajiakin. Maassa on vanhastaan hyvä klapikulttuuri, ja toisaalta nykyaikainen klapi- tai halkoklapikattila on aivan eri asia kuin ne vanhat, jotka me olemme oppineet tuntemaan – nykyään ladotaan puut kattilaan, luukku kiinni ja automaattisytytys panee kattilaan tulet, kun varaaja pyytää lämmintä. Aikanaan varaajan termostaatti taas sammuttaa kattilan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Itävallan kylät ovat ahtaasti rakennettuja, hakevarastolle tai -siilolle ei ole tilaa, mutta klapeja pystyy pinoamaan pitkän räystään alle. Ahtauden takia myös maalämpöä rakennetaan vähän. Sähkön hinnalla on siihen myös vaikutuksensa. Kuluttaja maksaa sähköstä 20 cent/kWh.

Kylien ahtaudesta on se hyöty, että jos sinne rakennetaan aluelämpölaitos, talot saadaan kaukolämmön piiriin lyhyen kaukolämpöverkon avulla. Esimerkkinä olkoon pieni Werfenwengenin alppikylä, jossa 2 km:n lämpöverkolla on saatu 24 kiinteistöä verkon piiriin, mukana myös muutama hotelli. Lämpölaitoksen kattila on teholtaan 1,9 MW ja siinä pystyy käyttämään tehokkaasti myös märkää haketta. Tuon kattilan kannalta paras hakkeen kosteus on itse asiassa 45 %. Ja mitä nopeammin puu saadaan kannolta polttoon, sitä vähemmän siitä karkaa ennen polttoa palavia aineksia taivaalle. Veden haihduttaminen toki vie lämpöenergiaa, mutta kun savukaasut ja niiden mukana taivaalle lähdössä oleva vesihöyry jäähdytetään ja tiivistetään takaisin vedeksi, karkuteille matkalla ollut energia saadaan takaisin.

Öljykattilakielto on tehnyt myös sen, että kaukolämpöä ei tarvitse markkinoida. Sen käyttäjäksi halutaan tulla.

Samainen alppikylä mainostaa olevansa ilmastoystävällinen. Katulamput saavat sähkön tolpan päässä olevasta aurinkopaneelista. Tolpan sisällä on akku.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kunta on hankkinut turistien käyttöön täyssähköautoja. Kun turisti asuu viikon kylässä, hän saa veloituksetta sähköauton käyttöönsä – jos vain sellainen on vapaana – ja käydä sillä vaikka 50 km päässä Salzburgissa. Ilmastoystävällisyydestä on tehty turistihoukutin.

Kirjoittaja on ollut Koneviestin kolumnisti jo vuodesta 1985 lähtien