Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Pysy terveenä!

Koronaviruspandemian aikana moni suomalainen on joutunut pysyttelemään kotioloissa ja välttämään kontakteja muihin ihmisiin. Välillisesti tämä on myös vähentänyt loukkaantumisia ja arkipäiväisiä onnettomuuksia. Osittain tämä johtunee myös siitä, että kansalaiset harkitsevat kaikkea toimintaansa paremmin ja ja ennen kotoa poistumista miettivät, miten toimitaan. Harkitsemattomia suunnitelman muutoksia tehdään vähemmän. Tämä huolellisuus ja tehtävien suoraviivaistaminen auttaa välttämään onnettomuuksia.

Konemiehet eivät voi sulkeutua kotiin, tai muuten työt jäävät tekemättä. Usein työkoneen ohjaamossa ei joudu tekemisiin muiden ihmisten kanssa, mutta työmaalla ohjaamosta pitää kuitenkin poistua kommunikoimaan muiden kanssa tai käyttämään yhdessä käytettäviä ajoneuvoja. Vaikka työkoneet ja työympäristö olisi turvallinen, yhteiset työkalut ja laitteet, kuten esimerkiksi polttoainepistooli, sisältävät riskin saada virustartunta. Tästäkin syystä omat työkäsineet viisaasti käytettynä auttavat välttämään tartuntaa.

Näinä aikoina valtiovalta antaa yleismediassa hygieniaohjeita muun muassa kaupassa käyntiin, julkisten liikennevälineiden käyttöön tai ulkoiluun. On kuitenkin monia ammatteja ja elinympäristöjä, joihin ei ole suoria toimintaohjeita, ja niitä on turha odottaa. Esimerkiksi koneurakoitsijalle kukaan ei ole antamassa ohjeita On syytä lukea ohjeiden henkeä ja suositusten periaatteita, ja soveltaa niitä vastuullisesti omaan toimintaan – maalaisjärkeä käyttäen. Voiko työkoneen ohjaamoon ottaa vieraan kyytiin? Riski ja tarve pitää arvioida itse ja järkeillä vastaus yleisistä ohjeista soveltaen.

Koneiden käyttöön liittyy aina onnettomuusriskejä. Myös koneiden huoltaminen ja kytkeminen sisältävät merkittäviä vaaroja käyttäjälle. Koneiden käyttöohjeissa on lueteltu lukuisia erilaisia vaaratilanteita, samoin koneiden kylkitarroissa. Jo työkoneen ohjaamoon kiipeämiseen ja poistumiseen liittyy kompastumisvaara, josta seurauksena voi olla vakava loukkaantuminen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Onnettomuuksia ei kukaan suunnittele, mutta niitä tapahtuu, vaikka yritetään välttää. Näinä terveydenhuollon kantokyvyn haasteellisina aikoina on kuitenkin syytä olla extravarovainen työkoneiden käytön kanssa. Erityisesti kiireestä johtuvat onnettomuudet ovat ns. tyhmiä virheitä, joihin ei nyt olisi yksilöllä tai yhteiskunnalla varaa. Maatiloilla kevättyöt ovat kiireistä ja stressaavaa aikaa, mutta tänä keväänä olisi syytä ottaa konetyöt pari pykälää rauhallisemmin ja ottaa tämä huomioon myös koneiden käyttötavassa sekä huollossa. Ohjaamosta laskeutumiseen saa kulua nyt muutama sekunti pidempään.

Jokaisen tulisi nyt itse käyttää maalaisjärkeä ja loogisesti hallita erilaisia konetyöhön liittyviä riskejä. Kun työt on tehtävä, terveyden ylläpitämisessä ja onnettomuuksien sekä virustartunnan välttämisessä on joskus pakko tehdä kompromisseja. Kannattaako tehdä työkoneen vaativa huolto yksin, jos siihen sisältyy merkittävä onnettomuusriski? Vai kannattaako pyytää pari kaveria auttamaan tässä vaativassa huollossa, vaikka siihen sisältyy virustartuntavaara? Oikeaa vastausta tämänkaltaisiin tilanteisiin ei ole, mutta harkintaa on nyt syytä käyttää – on päätös mikä tahansa.

Kirjoittaja toimii maatalouskoneautomaation professorina Münchenin teknillisessä yliopistossa.