Metsä

Tapio-raivauspää kaivinkoneeseen – koneellinen taimikoiden raivaus yleistyy

Koneellinen raivaus on yksi keino pienentää koko ajan kasvavia raivaus- ja harvennusrästejä. Kemijärveläiset Arto Tapio ja Vesa Heikkilä ovat kehittäneet kuormaimella varustettuun traktoriin sekä pieneen kaivu- tai metsäkoneeseen kiinnitettävän raivauslaitteen, jota voidaan käyttää myös laikutukseen ja runkojen siirtoon.
Uolevi Oristo
Pieni kaivuukone on kooltaan ja hinnaltaan sopiva raivauspään alustakoneeksi. Yhdistelmällä mahtuu kulkemaan ahtaissakin paikossa. Tapion koneen maastokykyä on parannettu pohjapanssarilla, jonka varassa kone liukuu suolla.

”Koneellisia raivausmenetelmiä on pakko kehittää, sillä raivaus- ja harvennusrästit kasvavat koko ajan, mutta osaavasta työvoimasta on kova pula”, toteaa Arto Tapio. ”Käytettävän laitteen tulee olla hankintahinnaltaan kohtuullinen ja helposti siirrettävä, jotta raivaustyön hinta kiinnostaa metsänomistajia, ja työvoima- ja konekustannus saadaan katettua”.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää