Metsä

Taimikonhoito reikäperkausmenetelmällä, osa 3 - Rästienpurkutalkoot

Suomen metsissä on samat ongelmat kuin naapurimaa Ruotsissa. Molemmissa maissa taimikonhoitojen rästit ovat valtaisat. Jo muutaman vuoden myöhästyminen taimikon varhaisperkauksessa saa kaaoksen aikaiseksi, joka laskee myös tulevaisuuden metsän tuottoa. Koneviesti käynnisti 2012 kokeilun, jossa pohditaan, voitaisiinko hoitorästien purkua nopeuttaa reikäperkauksella aloitetulla taimikonhoidolla.
Kokeilussa reikäperkausala käsiteltiin molemmilla kerroilla kyseiseen käyttöön suunnitellulla Husqvarna 535FBx -ketjuraivaussahalla. Tavanomaiset kuviot käsiteltiin Husqvarna 345 FXt -raivaussahalla, jossa oli 225-terävarustus.

Perustetaanpa havupuumetsä millä tavalla tahansa – kylväen, luontaisesti tai istuttamalla – on taimikon varhaishoito aina tarpeen. Jos kuusen tai männyn taimikon havupuiden määrä ei täytä vaadittavaa minimitiheyttä, on luontaisesti syntyneestä lehtipuustosta jätettävä täydentäviä runkoja. Osa taimikoiden liian vähäisiestä taimimääristä johtuu varhaishoidon laiminlyönneistä – usein tietämättömyyden vuoksi.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää