Metsä

Naarva-metsäperävaunun muokkainvaruste - Kuljettimesta kuokankorvikkeeksi

Laikutus on jo pitkään käytössä ollut metsänuudistuksen kevyempi muokkausmenetelmä. Alkuun laikutus tehtiin kuokalla, sittemmin erilaisilla konevetoisilla laitteilla ja nykyisin myös kaivukoneilla. Pentin Paja Oy on kehitellyt erilaisia laikutuslaitteita, kuten Koneviestissä 17/2013 esitellyn metsäkoneen laikutusvarusteen. Erilaisten kokeilujen ja versioiden jälkeen nyt näyttää löytyneen viisasten laikku.
Metsän laikutus on toimiva muokkausmenetelmä ohutkunttaisille maille tarkoitettuun kylvöön tai luontaiseen uudistamiseen. Pentin Paja Oy on kehittänyt yksinkertaisen metsäperävaunuun asennettavan laikutusvarustuksen, jolla metsäperävaunusta saadaan laikutin.

Ohutkunttaisilla metsäkuvioilla kylvön tai luontaisen uudistamisen avuksi tarvitaan maanmuokkausta siinä missä muuallakin. Muokkauksen tavan on jopa oltava hienopiirteisempi kuin muualla. Tämä johtuu siitä, että maahan putoavat siemenet itävät parhaiten kivennäismaan päällä ja ohuen humuskerroksen seassa – eli pelkkä puhdas kivennäismaa ei ole paras kohde puun siemenelle. Laikutuksen etuna on se, että jos se tehdään sopivan hennosti, kivennäismaan päälle jää hieman multaa ja kariketta itämistä avittamaan.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää