Metsä

Suoraa kantavuutta - KOPA – kantavat telat metsäkoneisiin

Metsäkoneiden teloissa kehitys on johtanut vähitellen erikoistelojen valmistukseen. Siinä missä 80-luvulla käytettiin yleiskäyttöön sopivia sekateloja, on nyt erikoistelojen valikoima ja käyttö lisääntynyt rajusti. Yksi tällainen telamalli on Koneosapalvelun kehittämä KOPA- kantava-telamalli.
Suomessa pehmeitä korjuukohteita on riittämiin ja korjuukalustoa on muokattu ja kehitetty sen mukaan. Nyt myös Koneosapalvelu Oy on valmistanut näihin kohteisiin soveltuvan, suureen kantopintaan perustuvan telamallin.

Telakehityksessä alkuaikojen metsäkonetelat olivat selkeästi vetopidon lisäämiseen tarkoitetut. Niiden lenkkilinja sijaitsi reilusti eri korkeudella renkaan kulutuspinnan kanssa, mikä aiheutti kuopaisun aina telan kohdatessa maan. Kun maaperän vaurioituminen puun korjuun yhteydessä sai suuremman huomion, huomattiin että maan rikkoutuminen väheni selkeästi sijoittamalla telan lenkkilinja mahdollisimman lähelle kulutuspintaa. Nykyisin kyseinen telatyyppi on lähes ainoa myytävä telamalli. Telakenkien muotoilussa telat ovat eriytyneet eri käyttöalueiden mukaisesti. Pehmeille maaperille olevat telat ovat hyvin matalaharjaisia, jotta pintakasvillisuus rikkoutuisi mahdollisimman vähän.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää