Metsä

Metsäkoneyrittäjyys tulevaisuudessa - Vauhti kiihtyy

Metsäkoneyrittäminen on muuttunut viimeisen 50 vuoden aikana suuresti. Kuormatraktoreiden ja etenkin nykyisten yksioteharvestereiden tulon jälkeen voisi kehityksen luulla tasoittuneen. Kehitys kuitenkin etenee, ja vaikka rauta on tutun muotoisesti taivutettua, on tulevaisuudessa monta uutta asiaa edessä.
Puunkorjuun aikataulutus ei enää ole vuodenaikoihin sidoksissa, vaan puuta on korjattava tarpeen mukaan. Esimerkiksi Stora Enso kouluttaa työntekijöitään ja koneyrittäjiään ympärivuotiseen korjuuseen, kuten kuusikoiden kesäkorjuuseen. Korjuussa tullaan jatkossa panostamaan ennakkosuunnitteluun, mihin sisältyvät mm. ilmakuvaukseen perustuvat maaston kantavuuskartoitukset.

Kun talvikausien maataloustraktoreilla savotoineet yrittäjät siirtyivät 60-luvun lopulla telakoneiden kautta kuormatraktoreihin, uusi yrittäjäryhmä – metsäkoneurakoitsijat – oli muodostunut. Talvikausien työllistäjästä tulikin kokovuotinen työllistäjä ja pääsääntöisesti maataloustaustaiset yrittäjät siirtyivät totaalisesti uuteen maailmaan. Osa metsäkoneyrityksistä sai alkunsa myös kuljetusliikkeiden laajentaessa toimenkuvaansa lähikuljetukseen. Kun koneellinen puutavaran hakkuu alkoi, yritystoiminnasta tuli myös henkilöstöhallintaa vaativaa, koska kuormatraktorin ja hakkuukoneen muodostama korjuuketju vaati myös palkattua ulkopuolista työvoimaa. Muutos on johtanut siihen, että puun hakkuutyöstä tehdään täysin koneellisesti jo 99,9 prosenttia.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää