Metsä

Vakaavasti otettava haastaja - Rottne H8B -harvesteri

Ruotsalaisella metsäkonevalmistaja Rottnella on pitkä kokemus harvestereiden valmistuksesta. Mallistoon on kuulunut vuodesta 1991 myös pieni harvennushakkuille suunnattu harvesterimalli. Kokeilimme, miten H8B selviytyy harvennushakkuista erilaisissa olosuhteissa.
RK 50 -nosturi on varustettu 1,4 metrin jatkopuomilla, millä on nosturin kokonaiskorkeus saatu matalaksi ja nostokorkeus lähellä riittäväksi. Yläviistoon liikerataa voisi olla hieman enemmän, nyt toiseen runkoon tarttunut runko oli kikkailtava alas alustaa taaksepäin kallistamalla. Nostokorkeus ei suurene juurikaan edes kauempana.

Pienten, haamu-urahakkuisiin soveltuvien harvesterien tarjonta on vähentynyt. Suomessa sellaisia valmistavat vielä Sampo Rosenlew pyöräalustaisena HR46-mallina ja Logbear tela-alustaisena FH4000-yhdistelmäkoneena. Rottnen pienin harvesteri H8B on säilynyt valmistuksessa edeltävien malliensa jalanjäljissä. Norjassa H8B on suosittu malli – suosion syy on selvä, sillä koneen rakenne perustuu suuriakin maaston epätasaisuuksia tasaavaan heilurivarsialustaan. 1990-luvulla Rottnella oli valmistusohjelmassaan vastaavan tyyppinen, keskiraskas malli 5000.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää