Metsä
Kokeilu

Reikäperkausmenetelmä pitkään kantoon – hyvä alkuporras sekametsän kasvatukseen

Husqvarna 535FXb -ketjuraivaussahan kokeilun (KV7/12) yhteydessä sahalla tehtiin kokeiluruutu ruotsissa kehitetyllä, pitkiin kantoihin perustuvalla reikäperkausmenetelmällä. Taimikohtaisesti ajanmenekki oli vain 15 sekuntia – mutta kannattaako jansäästö ensimmäisessä raivauksessa?
Tommi Hakala
Koneviestin vuonna 2012 toteutetussa ketjuraivaussahan kokeilujutussa todettiin reikäperkauksen jäljen näyttävän hurjalta. Miten näkymä muuttuu vuosien saatossa ja millainen metsä paikalle syntyy, siitä Koneviesti ottaa jatkossa selvää.

Monet metsänomistajat tekevät omissa taimikoissa tietämättään reikäperkausta, kun he taittelevat taimien ympäriltä kasvua haittaavia lehtipuuvesoja. Menetelmää on kehitetty ruotsissa, ja Husqvarna kehitti menetelmään uuden sahatyypin, ketjuraivaussahan.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää