Metsä
Esittely Nokka Joker

Lapualainen Pentti Pernaa uudisti 90-luvun Nokka Jokerista pehmeiden maiden harvesterin – koneessa täysrautaiset telat ja lisää ulottuvuutta

1990-luvun alkaessa oli haamu-urahakkuuseen suunniteltujen kevyiden harvesterialustojen valmistus huipussaan. Yksi sen ajan suosittu konemalli oli Nokka Joker, josta myöhemmin kehitettiin Nokka 6wd ja koko Nokka Profi -mallisto. Nyt yksi Joker on kokenut uudestisyntymisen Lapualla, pehmeiden maiden erikoisversiona.
Tommi Hakala
Yksi kevyiden haamu-urahakkuiden konemalli, eli Nokka Joker, on tehnyt uudistettuna paluun Lapuan seudulla. Pentti Pernaa teki uudistuksilla koneesta pehmeiden maiden erikoiskoneen.

Kevyempien harvestereiden kehitys sai potkua, kun ajouravälinä haluttiin 1980-luvun loppupuolella pitää Suomessa 30 metriä. Sen ajan harvennuksille suunnitellut harvesterimallit oli varustettu vain 9–10 metrin ulottuman nostureilla. Ratkaisuksi konevalmistajat Ruotsissa ja Suomessa suunnittelivat kevyitä ja kapeita ”haamu-urahakkuukoneita”. Silloinen FMG toi 470 Lillebror -harvesterin ja Valmet vastasi omalla 701-mallillaan. Pienemmille konevalmistajille avautui samalla markkinarako, sillä kevyiden koneiden valmistus onnistui lähes autotallissa, tai pienimuotoisessakin konepajassa. Näin syntyivät esimerkiksi suositut Finntrac- ja Nokka Joker -telaharvesterit – hieman myöhemmin vieläkin valmistuksessa oleva Sampo 46. Näille konemalleille kehitettiin useampia kevyitä harvesteripäitä, joista Keto Forst ja 51 -mallit ovat olleet hyvin suosittuja.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää