Metsä
MultiWit BK -kuoriaisansat

Koneviesti kokeilee kirjanpainajien keruuta ansoilla – ensimmäinen raportti alkukesältä 2020

Alkukesän 2020 kuivuus oli otollinen kirjanpainajien parveilulle. Niinpä Koneviestin koeansat täyttyivät nopeasti. Kertymät seurasivat selvästi alueen puuston kärsineiden puiden määriä. Ja ansojen asettelu ja tarvittava määräkin selvisivät uusien iskujen myötä.
Tommi Hakala
Koneviestin kokeilussa on selvitetty kirjanpainajatuhon hidastamista ja lopettamista ansojen avulla. Viimeisten vuosien koko kesän vaivannut kuivuus on lisännyt piilevän kirjanpainaja-aallon tulemista. Myös alkukesä 2020 oli kuiva ja kuuma, mikä altisti Suomen metsät uusille iskuille ja tuhojen laajenemiselle – ensimmäinen sukupolvi kirjanpainajia ehti lähteä liikkeelle. Loppukesän säät vaikuttavat siihen, mihin ensivuoden tilanne muuttuu.

Ansakokeilu aloitettiin loppukeväällä (KV8/2020), eli samaan aikaan kun ilmat lämpenivät kirjanpainajien liikkeellelähtöön sopivaksi. Ansoja asetettiin kahdelle kuusen uudistusalalle – molemmissa hakkuu tehtiin kirjanpainajatuhojen vuoksi. Toisella kuviolla kuolleita puita oli havaittu ja kerätty jo kahtena vuonna, toisella kyseessä olivat ensimmäisen vuoden iskut.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää