Metsä

Kantokäsittelyn laajentaminen myös taimikonhoitoihin on hankalaa – havutaimikoihin vain pakkaskaudella?

1990-luvulta asti on Suomessa kesähakkuissa käytetty, ja sertifikaateissa myös vaadittu, havupuiden kantokäsittelyä. Viimeisimmät tutkimukset suosittelevat sitä myös pienempien runkojen taimikonhoitojen yhteyteen – onko kaikissa manuaalisissa töissä siirryttävä havupuiden käsittelyyn vain pakkaskaudella?
Tommi Hakala
Sulan maan aikaan korjatut kuusikot ja männiköt ovat riskialttiita lahottajasienien tartunnoille. Näissä kohteissa on jo pitkään käytetty kantokäsittelyä. Nyt on havaittu myös, että pienempiläpimittaisissa havupuutamikoissa olisi kesäaikaan syytä käyttää kantokäsittelyä – mutta miten, se onkin oma kysymyksensä.

Kuusen ja männyn lahotaudit ovat petollisia tapauksia. Usein niiden havaitseminen saattaa paljastua vasta sitten, kun taudinaiheuttajat ovat päässeet jo leviämään koko alueelle. Sen seurauksena metsänomistaja on usein pakotettu puulajin vaihtamiseen alueella, jotta maaperässä kytevät sienitaudit hiipuisivat.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää