Metsä
Kokeilu Kire 902 2wd, Kire 700

Napamoottorivetoinen Kire-metsäperä­­­vaunuyhdistelmä tarjoaa helppokäyttöistä apuvoimaa metsäajoon

Metsäperävaunujen käyttöä rajoittaa yleensä vetotraktorin pito ja voimat. Vuosikymmenten saatossa on erilaisia vetojärjestelmiä kehitetty lisäämään maastokelpoisuutta. Mekaanisten vetojärjestelmien jälkeen ovat lisääntyneet hydrauliset voimansiirrot. Nyt sellainen on saatavilla napamoottoriperustaisena jo 9 tonnin Kire-yhdistelmäänkin.
Tommi Hakala
Metsäperävaunujen osalta maastokelpoisuutta voidaan parantaa vetojärjestelmän avulla. Koneviesti kokeili talvella 2020 Kire 902 -metsäperävaunua, jossa oli telin takapyörissä pienikokoiset napamoottorit. Niiden työntöavulla täydet kuormat liikkuivat riehumatta.

Kun Seppo Kuisma Oy esitteli pienemmän kokoluokan napamoottorivetoisen yhdistelmänsä KoneAgria 2019 -näyttelyssä, herätti se mielenkiintoa. 9 tonnin kantavuuden Kire 902 -perävaunuun oli asennettu BlackBruin BB4 -napamoottorit. Moottorit ovat valmistajansa toiseksi pienimmät versiot, joita on saatavilla 630 ja 800 cc kierrostilavuuksilla. Kire 902 kohdalla käytössä ovat suuremmat 800 versiot. Kyseisten napamoottoreiden etuna on yksinkertainen vapaa-asento – kun painekanavien paine vapautetaan, vetäytyvät moottoreiden männät sisään, ja moottori pyörii täysin vapaana. Moottoreiden pulttijakokin on sama kuin yleisin 6-pulttinen perävaunuissa käytetty.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää