Piennarmurskaimen seuranta-anturi kertoo koneen käytöstä – tarkempia johtopäätöksiä jäätiin vielä odottamaan

Kirjauduimme koeajojen jälkeen pilvipalveluun suurin odotuksin. Niinpä pettymys oli suuri, kun palveluun ei ollutkaan tallentunut seurantatietoja. Asia selvisi, kun tehtaan asiantuntijat opastivat, että pilvipalveluun olisi pitänyt rekisteröityä ensin, jotta koneen keräämä data olisi tallentunut sinne.
Se kuitenkin kävi ilmi, että pilveen tallentuu varsin kattavan oloinen tietokanta, muun muassa anturin laskemien iskujen ajankohdat ja paikat. Niinpä asiaan päätettiin palata uudelleen, kunhan koneella ajetaan hiukan lisää, jotta tietoa saadaan kerättyä eri olosuhteista.
Seurantalaite saattaa hyvinkin maksaa itsensä takaisin koneen pidentyneen käyttöiän kautta. Ajatus on selvittämisen arvoinen.
Piennarmurskaimia käytetään paljon ojanpientareiden vesakontorjuntaan, jossa rasitus on kovaa. Mittausanturin toivottiin antavan lisätietoa koneeseen kohdistuvasta rasituksesta, sillä roottori on kallis komponentti ja vaikea korjata.
Tasapainotus on tarkka laji
Valmistusvaiheessa roottori tasapainotetaan usein lisäpainoilla ja lisäksi saatetaan käyttää myös lämpökäsittelyä. Moni valmistaja tasapainottaa roottorit terät paikallaan, sillä on havaittu, että valurautaisissa terissä voi olla painonvaihtelua jopa 10 %:n kahden puolen.
Siksi vaihtoterillä ei koskaan päästä uutta konetta vastaavaan tasapainoon. Tämä asettaa kovat laatuvaatimukset tarviketerille.
On suositeltavaa vaihtaa koko teräsarja aina kerralla, tai asentaa edes keskenään samanpainoiset uudet terät vastakkaisille puolille roottoria.
Osaston luetuimmat
- Tukkien sahaaminen vannesahalla ei ole vaikeaa, mutta harjoitus tekee mestarin – vinkkejä tukkivannesahan käyttöön
- Ponssen kehitteillä oleva mittaava avustin helpottaa metsäkoneenkuljettajaa harvennuksessa – avustin tuo selkeän näkymän metsän tiheydestä
- Välikosken tilalla Nisula N5e varustettiin todelliseksi monitoimikoneeksi, jolla on käyttöä muuallakin kuin metsässä
- Pieniä koneita kysytään harvennuksille — puunostaja ei näe niille tarvetta
- Omavalmisteisella alusterällä metsäperävaunun irrotuskerrat minimiin – laitteella onnistuvat myös metsäteiden auraukset
- Harvennustiheys on puhuttanut julkisuudessa rajusti – tekniikka tuo tulevaisuudessa apua työskentelyyn ja seurantaan
- Kauempana ajourasta olevien pölkkyjen poimimiseen ei tarvita aina vinssiä – pitopuumenetelmä mahdollistaa kauempana olevien puiden kuormauksen