Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Piennarmurskaimen seuranta-anturi kertoo koneen käytöstä – tarkempia johtopäätöksiä jäätiin vielä odottamaan

Seuranta-anturin toivottiin paljastavan piennarmurskaimeen kohdistuvasta rasituksesta jotain uutta. Kokeilun tiedot eivät kuitenkaan tallentuneet. Vika ei ollut järjestelmässä vaan meissä, joten asiaan palataan myöhemmin.
Koeajossa työleveyttä ei jäänyt renkaan taakse katveeseen käytännössä lainkaan. Silppu oli lyhyttä ja työnjälki hyvää. Kesantoja ajettaessa koneen NMI-mittalaite näytti hyvin tasaista kuormitusta, mutta vesakoissa tilanne on kokonaan toinen: Kuormitus on repivää.
Koeajossa työleveyttä ei jäänyt renkaan taakse katveeseen käytännössä lainkaan. Silppu oli lyhyttä ja työnjälki hyvää. Kesantoja ajettaessa koneen NMI-mittalaite näytti hyvin tasaista kuormitusta, mutta vesakoissa tilanne on kokonaan toinen: Kuormitus on repivää. Kuva: Tapio Vesterinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kirjauduimme koeajojen jälkeen pilvipalveluun suurin odotuksin. Niinpä pettymys oli suuri, kun palveluun ei ollutkaan tallentunut seurantatietoja. Asia selvisi, kun tehtaan asiantuntijat opastivat, että pilvipalveluun olisi pitänyt rekisteröityä ensin, jotta koneen keräämä data olisi tallentunut sinne.

Se kuitenkin kävi ilmi, että pilveen tallentuu varsin kattavan oloinen tietokanta, muun muassa anturin laskemien iskujen ajankohdat ja paikat. Niinpä asiaan päätettiin palata uudelleen, kunhan koneella ajetaan hiukan lisää, jotta tietoa saadaan kerättyä eri olosuhteista.

Seurantalaite saattaa hyvinkin maksaa itsensä takaisin koneen pidentyneen käyttöiän kautta. Ajatus on selvittämisen arvoinen.

Piennarmurskaimia käytetään paljon ojanpientareiden vesakontorjuntaan, jossa rasitus on kovaa. Mittausanturin toivottiin antavan lisätietoa koneeseen kohdistuvasta rasituksesta, sillä roottori on kallis komponentti ja vaikea korjata.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tasapainotus on tarkka laji

Valmistusvaiheessa roottori tasapainotetaan usein lisäpainoilla ja lisäksi saatetaan käyttää myös lämpökäsittelyä. Moni valmistaja tasapainottaa roottorit terät paikallaan, sillä on havaittu, että valurautaisissa terissä voi olla painonvaihtelua jopa 10 %:n kahden puolen.

Siksi vaihtoterillä ei koskaan päästä uutta konetta vastaavaan tasapainoon. Tämä asettaa kovat laatuvaatimukset tarviketerille.

On suositeltavaa vaihtaa koko teräsarja aina kerralla, tai asentaa edes keskenään samanpainoiset uudet terät vastakkaisille puolille roottoria.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY