
Traktorin ketjujen asentaminen voi olla hankalaa – näillä muutamalla kikalla helpotat ketjujen asennusta



Vaikka nastat ovat yleistyneet etenkin raskaampien ja tienhoidossa käytettävien traktoreiden renkaissa, erilaiset ketjut ovat edelleen useissa olosuhteissa paras ja toimivin ratkaisu. Ketjuilla saadaan jatkuva ja purevampi tartunta esimerkiksi metsässä, missä kannot ja juuret ovat liukkaita. Lisäksi sopivassa kireydessä olevat ketjut puhdistuvat nuoskalumesta jopa paremmin kuin pelkkä rengas.
Kuraisten ketjujen asennus syksyn pakkopullaa?
Usein, ja etenkin viimeisten vuosien syksyjen vaihteluiden vuoksi ketjujen asennuksen ajankohta on helposti venynyt – eipä sulilla teillä ketjujen kanssa ole ilo klonksutella esimerkiksi metsätyömaalle. Niinpä ketjut saattavat majailla edelleen samalla paikalla ruostumassa, mihin ne keväällä pudotettiin.
Kuitenkin ketjujen asennuksen helpottamiseksi syksyllä olisi syytä hieman panostaa niiden säilytykseen. Ruosteiset ja mykkyrässä multaan jäätyneet ketjut ovat pahuksesti pahemmat asennettavat, kuin vaikka katoksessa trukkilavalla kesälomailleet. Vaikka ketjuista ruoste lähtee ensiajometreillä, jäätynyt multa ja hiekka jumiuttavat ketjulenkkejä ja sakkeleiden ruuveja, eikä asennus olekaan niin notkeaa.
Liitokset kehittyneet ja helpottavat asennusta
Ketjujen liitoksissa ovat eri valmistajat käyttäneet monentyyppisiä liitosratkaisuja. Sakkeli tai vipumallinen kiristinlukko ovat sivuketjuissa pääratkaisut, ja toimivat sellaiset – sakkeli kestää metsäajon rasituksia paremmin ja sietää ajamista ketjut puhdistavan löysällä. Kiristinlukko taasen on nopeasti avattava ja nimensä mukaisesti sen avulla onnistuu suora ketjun kiristäminenkin. Jos se lukitaan rautalangalla tai sakkelilla, kiinnitysvarmuuskin on sakkelin veroinen.
Pintaketjujen osalta lukitusratkaisuissa ovat yleistyneet ohessa esitellyt sokkalukitteiset koukkuliittimet. Niiden etu tulee jo asennusvaiheessa, sillä ne takertuvat kiinni ketjuun jo ennen lukitsevan sokan lyöntiä. Mutta vaikkapa sakkeleihin verrattuna niillä on uskomaton kestokyky ja avattavuus, myös kuluneena. Toinen varma liitostapa ovat hahloliittimet, joita on esimerkiksi Nordic Tractionin (ent. OFA) ketjumalleissa. Niiden etuna on asennusvaiheessa helppo jatkaminen väliliittimillä, jotka voidaan ketjun asetettua ottaa ilman työkaluja pois.

Huolellinen asentaja säästää voimiaan
Ketjujen asennuksessa ei kannata hosua. Rauhallisesti ja maltilla asennetut ketjut asettuvat heti tasaisesti renkaan päälle ja tällöin yleensä riittää vain yksi pikainen jälkikiristys ensimmäisten kymmenien ajometrien jälkeen – asennuksen jälkeen lyhyt ajo ja vasta sitten lopullinen kiristys.
Nyrkkisääntönä kannattaa aina muistaa, että ketjujen päiden liittäminen pitää tehdä symmetrisesti, sekä ketjun kulutuspinnan, että sivuketjujen tulee olla samaan mittaan liitetyt. Näin ketju asettuu ajossa aina keskelle rengasta, eikä pyri kiertymään sivuun.
Joskus on nähty ketjuja sidotun kiinni vanteisiin, jotta ne eivät pääsisi kiertymään vinoon – näin ketjut voivat olla löysällä ja ne puhdistuvat paremmin. Mutta se ei ole suositeltavaa, vaan tulisi käyttää mahdollisuuksien mukaan vanteeseen tai pyöränpulttien alle asennettavia ketjunpitimiä. Ne pääsevät liikkumaan vapaasti vanteeseen nähden. On nimittäin huomioitava, että hiukankin löysällä olevan ketjun kehä on aina rengasta suurempi. Siitä seuraa se, että ketju siirtyy jatkuvasti renkaan päällä eri kohtaan. Tiukasti vanteeseen sidottuna ketju kiristyy renkaan ripojen väleihin niin kireälle, että irrotus voi vaatia kulmahiomakoneen apua.
Järeämpien metsäkoneketjujen asennuksesta ja erilaisista ketjujen asennusapuvälineistä on Koneviesti kirjoittanut numerossa 16/2013, joka on luettavissa esimerkiksi nettisivuston arkistosta.
















Näin asetat ketjut näppärästi paikoilleen. Katso kuvalliset ohjeet kuvakarusellista!
Lue myös, miten saat metsäkoneiden ketjut paikalleen Metsäkoneketjujen asennusapuvälineet – vähemmän mustia kynsiä KV 16/2013!
Lue lisää
Osaston luetuimmat
- Pikolta on tullut markkinoille M30-pilkekone, jossa on 17.5 hevosvoiman moottori – helpposiirtoinen kone on varustettu omilla kuljetuspyörillä7.2. Tilaajalle
- Aarre: Seppo Rahkosen harvinainen pienharvesteri soveltuu erityisesti ensiharvennuksiin24.9.2019
- Kevyt Pilkemaster GO -klapikone kokeilussa — laitteessa on uusia työtä helpottavia ratkaisuja11.5. Tilaajalle
- Kannokon Klassikot: "Mehtävormula" Ponsse S15 -kuormatraktoriin koostettiin aikakautensa parhaat palikat – harvasta metsäkoneesta on luotu niin paljon nostalgisia kommentteja kuin S15:sta17.11.2016
- Kannokon Klassikot: FMG Lokomo 910 -kuormatraktori koostettiin varmoiksi todetuista komponenteista – ohjaamon ergonomiassa tehtiin harppaus hyvästä paremmaksi27.2.2020
- Milwaukeelta akkutekniikalla toimivia ketjusahoja – kokeilussa kompakti oksasaha ja voimakas perinteisen mallinen ketjusaha10.5. Tilaajalle
- Jatkuvan kasvatuksen hakkuut lisääntyvät, samoin tarve osata niiden tekeminen – Metsäsuunnittelu Hollanti Oy todistaa, että puunkorjuussa on sijaa erikoistumiselle21.4. Tilaajalle