Metsä
Kokeilu Stihl MS 194 C-E

Stihlin uusi MS 194 tuo kevyen ja varsin tehokkaan sahan markkinoille

Vähäiseen käyttöön tarkoitetut kevyemmät sahat ovat lisänneet suosiotaan. Kokenut vaakasylinteristen sahojen valmistaja Stihl on päivittänyt sahamallejaan: MS 194 on MS 193 -mallin rivakampi seuraaja.
Tommi Hakala
Keveille moottorisahoille on paljon käyttökohteita, kuten nuorten metsien harvennukset. Stihlin uutuus, MS 194 sopii hyvin näihin käyttökohteisiin.

Kevyiden sahojen suosio on seurannut metsätöiden muutosta. Manuaalihakkuiden siirtyminen entistä enemmän pienirunkoisiin energiapuu- ja ensiharvennushakkuisiin on pienentänyt työssä käytettävien sahojen kokoa – turhaa tehoa, ja etenkin painoa, pyritään tehokkaasti karsimaan.

Stihl on ollut tässä tilanteessa yksi voittajista, sillä yritys on pitkään valmistanut kevyitä vaakasylinterisiä sahamalleja, joista MS 200 on ollut suoranainen klassikko. Hieman sitä pienempi MS 192 oli myös suosittu, etenkin sellaisten käyttäjien osalta, jotka eivät tarvitse sahaa ammattimaiseen työskentelyyn.

Uudistus vei voimia, nyt paluu

Kuten muutkin sahavalmistajat, myös Stihl on ollut muutospaineissa. Päästömääräysten kiristyminen on vaatinut sahojen perustekniikan reilua muutosta. Viimeisten päästömääräysten vuoksi sahoihin on tuotu ilmahuuhtelumoottorit. Stihl uudisti MS 200- ja MS 192 -mallit ilmahuuhdelluiksi MS 201- ja MS 193 -malleiksi. Molempien osalta muutos toi mukanaan ei-toivotun ilmiön, nimittäin sahojen kierrosherkkyys heikkeni. Etenkin MS 193:n kohdalla muutos oli tuntuva, sahan leikkuuteho jäi mittauksiemme mukaan vaatimattomaksi (kokeilu KV9/2015).

Valmistaja teki hyvin pian uudistetun MS 201 -mallin, jossa ilmahuuhtelun vaikutuksia korjattiin sähköisellä MTronic-säätöjärjestelmällä. Ratkaisu tekikin sahasta huomattavasti paremman. MS 193 on saanut odottaa uudistusvuoroaan, nyt sen korvaa uusi MS 194. Muutokset ovat yllättävän pieniä, mutta niillä on käytettävyyteen suuri merkitys.

Männän muutoksella vääntöä

MS 194:n suurin eroavuus edeltäjään on valmistajan mukaan männässä. Iskutilavuus on nostettu lukemaan 31,8 cm3 (MS 193 30,1 cm3). Männän uudelleenmuotoilulla on saatu ilmahuuhtelun pulssit toimimaan tarkemmin. Lopputuloksena sahan moottorin vääntö on lisääntynyt. Vääntö parantaa moottorin pysymistä maksimitehoalueella. Samalla myös maksimiteho on noussut lukemaan 1,4 kW. Yllättäen moottorin maksimiksi ryntäyskierroksiksi mittasimme aiempaa hieman matalamman lukeman, 12 720 (MS 193: 13 130 k-min).

Vaikka Stihl on lisännyt MTronic-järjestelmällä toimivia sahamallejaan, ei MS 194:ää ole kuitenkaan varustettu sillä. Sen sijaan rajoitettujen säätöruuvien lisäksi sahassa on diagnostiikkaliitin. Sen kautta voi huolto-ohjelmiston avulla tehdä sahan perussäädöt, joita sitten voi siis perinteiseen tyyliin hienosäätää käsisäädöillä. Hienosäätöä tarvittiin kokeilussakin: kun kelit muuttuivat pakkasen puolelle, oli tyhjäkäyntiä säädettävä kohdalleen. MTronic puoltaisi paikkaansa tässäkin sahassa, sillä yhä harvempi käyttäjä – ja varsinkin pieniä määriä sahaava – hallitsee enää perussäätöjen tekemistä manuaalisesti.

Kapealla terällä leikkuutehoa

Leikkuutehoa on lisätty myös muuttamalla vakio terävarustus kapeammaksi. Nyt vakiovarusteena on 1,1 millin vetolenkkivahvuuden ketjumalli. Se irrottaa vähemmän purua ja vaatii siten vähemmän voimaa, joten teräketjun leveyden vaikutusta ei voi vähätellä. Teräketju on nyt myös pehmeämmin leikkaava Picco Micro 3, mikä tekee leikkuusta tasaisempaa. Terävarustus on myös hieman kevyempi (0,1 kg), sahan paino täysin tankein on 4,4 kiloa.

Hyvä uudistus

Metsässä uutuus on elementissään vielä 15 sentin rungoilla, jolloin leikkuuteho riittää hyvin. 194 painaa 0,5 kiloa vähemmän kuin 201, minkä huomaa selvästi karsinnassa – etenkin sahan kierrosherkkyyden paraneminen on selvä ero edeltävään 193-malliin. Kierrosherkkyys on lähes MS 201 tasolla: karsinnassa saha ottaa nopeasti kierrokset. Myös väännön lisääntyminen tuntuu kaatosahauksessa, eikä sahaa tarvitse huudattaa korkeilla kierroksilla.

Kun MS 201 uudistui, kokeilujutun otsikkona oli  "Stihl MS 201 C-M -moottorisaha palaa valtaistuimelle - kunkun paluu”. Nyt MS 194 kohdalla voidaan todeta, että myös prinssi on tehnyt paluun. Uuden MS 194 C-E -version suositushinta on 399 euroa, sis. alv 24 %.

Lue myös juttu Stihlin kevytsahojen vertailusta Stihl tarjoaa kaksi kevyttä moottorisahaa metsätöihin, mutta kumpi valita – Stihl MS 194 C-E vai MS 201 C-M? KV 1/2020!

KIITÄMME & MOITIMME
  • Kierrosherkkyys
  • Tehopainosuhde
  • Hinta
  • Automaattisäädön puuttuminen

Lue lisää