Metsä

”Takapihallakin harmittaa, jos tulee millin virhe”, totesi kilpasahaaja Jukka Perämäki Aarteen haastattelussa vuonna 2014

Hallitseva moottorisahauksen Suomen mestari Jukka Perämäki kertoi Aarteelle 50-vuotishaastattelussa vuonna 2014 polustaan kilpasahaajaksi. ”Ilman metsurivuosiani en edes voisi pärjätä lajissa.”
Risto Jussila

Taito käsitellä moottorisahaa on Pohjanmaalla, Kuortaneen Mäyryssä, asuvalle Jukka Perämäelle veren- ja kodinperintöä. Jukan isä Terho Perämäki teki metsätöitä koko työikänsä, ja Jukkakin oppi metsätyöt isänsä opastuksella. 18-vuotiaana eli heti, kun ikää oli tarpeeksi, Jukka pestautui isänsä jäljissä Metsäliitolle ammattimetsuriksi.

Kilpasahauksesta Jukka kiinnostui vasta myöhemmin, kun työnopastaja Markku Kiviluoma Jalasjärveltä houkutteli hänet firman sahauskilpailuun. Sieltä tie vei aluekarsintojen kautta vuoden 1990 moottorisahauksen SM-kisaan, jossa mitalimenestystä ei vielä tullut.

Monitoimikoneiden aikakausi lopetti Jukka Perämäen metsurinuran muutama vuosi ennen vuosituhannenvaihdetta. ”Hakkuita ei enää ollut tarpeeksi. Takana oli kuusitoista vuotta metsurin töitä. Olin kuitenkin vasta vähän yli kolmekymppinen.”

Vaikka metsurin työt jäivätä, kilpaura moottorisahauksessa jatkui.

”Ilman metsurivuosiani en edes voisi pärjätä lajissa. Sahan pitää istua käteen kuin ajatus, ja siihen pääsee vain ahkeran sahauksen myötä.”

Nykyisin moottorisahaus on Jukka Perämäelle kilpaurheilua, johon hän valmentautuu tähtäimenään kansainvälinen menestys. Vuosi jakautuu peruskunto-, lajiharjoittelu- ja kesän kilpailukauteen.

Kuntopohja syntyy paitsi rakennustöissä myös rullaluistellen ja talvella jääkiekkoa pelaten. Punttiharjoittelunsa Jukka suunnittelee kilpailuvoimaa treenaten.

Omakotitalonsa takapihalla Jukalla on sahakilpailua jäljittelevä harjoittelurata. Siellä hänen kilpasahansa alkaa ulista jo kevättalvella kolmesti viikossa. Terälaipan kääntöä hän harjoittelee jo talvella omakotitalon vieressä lämpöisessä varastohallissa useasti viikossa.

Lajisuorituksissa mitataan millejä ja niiden osa. Samaa tekee Jukka itse viikoittain treeniradallaan. ”Takapihallakin harmittaa, jos tulee millin virhe.”

MM-kulta on moottorisahauksessa tiukassa ja siihen on Perämäen mukaan useita syitä. Lue koko haastattelu Aarteen sivulta!

Lue lisää