Maatalous
Viljelymenetelmäkoe

Koneviestin viljelymenetelmäkokeen 14. vuosi – Donna-suurimokaurasta ennätyssato!

Koneviestin viljelymenetelmäkokeesta saatiin myös vuonna 2019 uutta tietoa eri viljelymenetelmien toimivuudesta ja vaikutuksesta satotasoon. Tänä vuonna viljelyä eivät hankaloittaneet sään ääri-ilmiöt, vaan kasvuolot olivat lähellä normaalia. Viljelykasviksi valittu Donna-suurimokaura tuotti ennätyksellisen sadon, ja lisäksi saatiin paljon käytännönläheisiä havaintoja muiden viljelyyn vaikuttavien tekijöiden, kuten muokkauksen, lannoituksen, viljelykierron ja kasvinsuojelun vaikutuksesta eri koelohkoilla.
Tuomas Levomäki
Alastarolainen Juha Nepponen on kylvänyt kokeen aitosuorakylvöruudun vuodesta 2006 alkaen. Koneena on 4-metrinen Multiva VM-Aitosuorakylvökone.

Kasvukausi 2019 oli kahden katovuoden jälkeen sääolosuhteiltaan lähellä normaalia. Tosin pari kuivempaa jaksoa heikensi hieman sato-odotuksia. Kylvöjen jälkeinen kuiva jakso heikensi viljojen pensomista ja jälkiversontaa tapahtui myöhemmin kesällä. Myös heinäkuun alun kuivuus stressasi kasvustoja. Vuosi 2017 muistetaan alhaisesta lämpösummasta ja runsaista syyssateista. Vuosi 2018 oli tämän vastakohta äärimmäisen kuivuuden vuoksi. Muistetaan myös, että viljelymenetelmäkoe selvisi näistä haastavista olosuhteista hyvin. Myöskään kasvukauden 2019 kaksi kuivempaa jaksoa eivät vaikuttaneet suorakylvöruutujen satotasoon. Päinvastoin, riittävä lämpösumma ja tasainen maaperän kosteus varmistivat kokeen ennätyssadon toteutumisen. Boreal Kasvinjalostus Oy:n jalostama Donna-kaura tuotti kokeen historian tähän asti suurimman viljasadon, lähes 8 000 kg/ha.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää