Maatalous

Päästötön pelto vaatii sen, että pinta on kunnossa

Peltojen pinnanmuotoilu on yksi tärkeimmistä toimista, jolla parannetaan kasvukuntoa ja samalla vähennetään mahdollisia ympäristöpäästöjä. Saammeko tämän tärkeän toimen mukaan seuraavaan ympäristöohjelmaan?
Nykyiset senttitarkat GPS-järjestelmät mahdollistavat pellon pinnanmuodon kartoituksen viljelytöiden kylkiäisenä. Kuvan pellolla nuoli osoittaa, miten matala – alle 10 senttinen – kannas rajaojaa vasten muodostaa keväiselle veden liikkeelle padon. Siniset alueet ovat alinkoa, punaiset lohkon yläosaa.

Kulunut kevät näytti huhtikuussa, että riski peltojen liettymisestä, ja syysviljojen sekä nurmien selviämisestä oli olemassa. Edellisen kasvukauden olosuhteet sekä lämmin ja kuiva huhtikuu käänsivät tilanteen onneksi toisinpäin. Pintavedet katosivat sekä haihdunnan että roudan sulamisen kautta, ja peltojen muokkautuvuus oli parempi kuin aikoihin.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Kaikkien 31.12.2019 mennessä kirjautuneiden kesken arvotaan kymmenen Lukijan idea -kirjaa (arvo 15 €).
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi