Maatalous

Yhä suureneva konekanta aiheuttaa viljelymaalle kuormitusta, joka tuntuu myös paljon muokkauskerroksen alapuolella – onko asiasta syytä olla huolissaan?

Yhä suureneva konekanta aiheuttaa viljelymaalle kuormitusta, joka tuntuu myös paljon muokkauskerroksen alapuolella – onko asiasta syytä olla huolissaan? Tiivistymisen vaikutukset ulottuvat syvälle: 45–55 cm syvyydessä tiivistymät saattavat säilyä vuosikymmeniä.
Uolevi Oristo
Traktorit ja työkoneet suurenevat ja samalla niiden pyörien kautta maahan kohdistama kuorma kasvaa. Maan kestokyvyn ylittävä kuormitus heikentää maan toimivuutta kasvien kasvuympäristönä, pahimmillaan pitkäaikaisesti tai jopa pysyvästi.

Joku viisas on todennut, että maalla on pitkä muisti eikä se anna anteeksi kiusaamistaan. Toisaalta karmeita sadekesiä seuraavina vuosina on viljely taas sujunut melko normaalisti. Suurenevia koneita kasvavine akselipainoineen on totuttu pitämään välttämättöminä kehittyvään tuotantoteknologiaan liittyvinä ilmiöinä ja niiden pelätystä maan tiivistämisestä huolimatta satotasot ovat tasaisesti kohonneet. Onpa paljon julkisuutta saaneissa satokilpailuissa onnistuttu saavuttamaan meillä aiemmin kevätviljoille mahdottomina pidettyjä satotasoja. Peittääkö kasvinjalostuksen menestys maan kasvukunnon huononemista? Uutena haasteena maan kunnolle pitää huomioida ilmaston muutoksen torjunnassa avaintekijänä nähtävä maan hiilensidontakyky ja hiilen varastoituminen (hiilinielut). Käytännön viljelijän ja koneiden käyttäjien on kuitenkin varsin vaikea tietää minkä verran ja millaista kuormitusta viljelysmaat sietävät. Suositun televisio- ohjelman otsikkoa lainaten, pitääkö olla huolissaan?

Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90 €/kk Kirjaudu sisään
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan jutun kirjautumalla sisään.
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90 €/kk
Aiheeseen liittyvät artikkelit