Maatalous

Koneviestin Loimaan Viljelymenetelmäkoe: Pellon multavuutta voidaan kartuttaa

Kokemuksemme Koneviestin Viljelymenetelmäkentältä osoittaa, että pellon multavuutta voidaan viljelyteknisin keinon kartuttaa.
Jussi Knaapi
Perustimme Viljelymenetelmäkentälle vuonna 2016 Biokaistan, jonne kylvettiin 6 eri peittokasvin seos. Keväällä 2019 tulemme palauttamaan sen samaan kiertoon muun kentän kanssa. Mittaustulokset tulevat kertomaan, miten hyvin seos on kartuttanut maan multavuutta.

Olemme 13 vuoden aikana mitanneet kentän tilannetta hehkutusmenetelmällä neljästi. Kesän 2017 mittaus tehtiin aina 90 sentin syvyyteen. Yhteenvetona näistä mittauksista olemme tehneet varovaisen arvion, jonka mukaan kynnössä hiilipitoisuus on pysynyt suunnilleen samalla tasolla, kevytmuokkauksessa lisäystä on tullut keskimäärin 300 kg/ha ja suorakylvössä 500 kg/ha vuodessa (0–30 sentin kerroksessa). Tulokset on muutettu (kerroin 0,58) multavuudesta (SOM) hiileksi, ja olemme ohjeen mukaisesti käyttäneet tilavuuspainokorjausta laskelmissa. K.o arvot olemme saaneet englantilaisen laboratorion ilmoittamista mittauksista.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Vai oletko jo tilaaja, mutta sinulla ei ole käyttäjätunnusta? Kaikkien 29.8.2019 mennessä käyttäjätunnuksensa aktivoineiden kesken arvotaan sähköpyörä (arvo noin 2 500 €). Lisätietoja: www.viestilehdet.fi/arvonta
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi