Maatalous
Kokeilu GrainSense

Kannettava GrainSense -analysaattori selvittää hetkessä jyväsadon valkuaispitoisuuden

Vilja- ja siemensadon laadun analysointi harppaa uudelle tasolle GrainSense-mittarin myötä. Kannettavan analysaattorin avulla onnistuu jopa peltolohkon sisäisen laatuvaihtelun määrittäminen ennen sadonkorjuuta. Koneviesti testasi uutuuden syksyn korjuukaudella.
Jussi Knaapi
GrainSense on kompakti paketti. Yhteys pilvipalvelimen tietokantaan ja paikkakoordinaatit saadaan mobiililaitteesta, tässä tapauksessa kännykästä. Jyvien on oltava maitotuleentumisasteen ohi, jotta mittaus on tarkka. Pellossa saattaa esiintyä yllättäviäkin laatuvaihteluita. Loimaan Viljelymenetelmäkentän ”matalan kylvön ruudulla” huomasimme, miten voimakkaasti kylvösyvyyden madaltaminen vaikutti kasvurytmiin. Kuvassa onnistunut kylvökaista on tuleentunut laadukkaaksi mallasohraksi (valkuainen 9,4 %). Huonosti orastunut matalan kylvön kaista on sensijaan laadultaan heikko (valkuainen 12,5 %).

Puitavien kasvien sadon määrän arviointi tilaolosuhteissa on helppoa. Kuivureihin on helppo asentaa vaakalaitteet tai vaaka-anturit, ja puimuritkin voidaan varustella satomittareilla. Sen sijaan sadon laadun määrittäminen tilaolosuhteissa on ollut vaikeampaa.

Nyt sadon laadun määrittämiseen on luvassa helpotusta, sillä kannettava GrainSense-analysaattori määrittää nopeasti vilja- tai siemensadon leivonnallista tai ruokinnallista arvoa kuvaavan valkuaispitoisuuden. Valkuaispitoisuuden lisäksi analysaattorilla voidaan mitata erän kosteus sekä öljy- ja hiilihydraattipitoisuus. GrainSense-analysaattori sopii vilja- ja öljykasvien analysointiin.

Haluatko jatkaa lukemista?
KVPLUS-artikkelit ovat vain tilaajille. Jos haluat jatkaa lukemista, tilaa Koneviesti Digi alla olevasta linkistä edulliseen tarjoushintaan. Saat käyttöösi kaikki Koneviestin digipalvelut sekä näköislehden.
Kokeile tarjoushintaan 8,90 €/kk Kirjaudu sisään
Vai oletko jo tilaaja, mutta sinulla ei ole käyttäjätunnusta?
Aktivoi tunnuksesi
Haluatko jatkaa lukemista?
KVPLUS-artikkelit ovat vain tilaajille. Jos haluat jatkaa lukemista, tilaa Koneviesti Digi alla olevasta linkistä edulliseen tarjoushintaan. Saat käyttöösi kaikki Koneviestin digipalvelut sekä näköislehden.
Kokeile tarjoushintaan 8,90 €/kk
Vai oletko jo tilaaja, mutta et ole aktivoinut lukuoikeutta?
Aktivoi lukuoikeus
Liittyvät artikkelit