Maatalous

Hyönteisiä ravinnoksi - Sikalassa sirisee

Hyönteisten kasvatus ihmisravinnoksi on ottamassa Suomessa kvanttiloikan, kun Maa- ja metsätalousministeriö antoi vuodenvaihteessa hyväksynnän hyönteisten ravintokäytölle. Kysyntä on kasvussa ja lähiaikoina tuotanto moninkertaistunee, kun ensimmäiset maatilakokoluokan kasvattamot valmistuvat.
Panu Ollikkala (vas.) ja Finsect Oy:n Lauri Jyllilä ovat opetelleet sirkkakasvatusta parin vuoden ajan. Nyt on aika laajentaa tuotantoa. Ensi vaiheessa sirkkalaksi muuntuu Ollikkalan sikalan porsitusosasto. Vanhojen seinien sisälle jää vielä laajennusvaraakin, sillä sikalan kokonaispinta-ala on 550 neliömetriä.

Ollikkalan tilalla Kurikan Kampinkylässä sirkkojen siritystä on kuunneltu jo parin vuoden ajan. Panu Ollikkala on opetellut hyönteiskasvatusta pienessä mittakaavassa siankasvatuksen rinnalla, mutta nyt porsastuotanto on väistynyt kokonaan sirkkatuotannon tieltä. Ollikkalan tilan sikala on saneerattu alkuvuoden aikana porsitussikalasta kotisirkkakasvattamoksi ja kevään aikana tuotantoa ajetaan kiivaasti ylös.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää