Maatalous
$content.merkkimalli.get(0)

MTK ja traktorit viljelijän tukena - 100 vuotta yhteistä taivalta

MTK ja traktori ovat olleet osana suomalaista maataloutta sunnilleen yhtä kauan. Tuottajajärjestö ja traktorit ovat sadassa vuodessa muuttuneet, mutta molempien perustarkoitus on edelleen sama. Maatalous tarvitsee vahvan etujensa puolustajan ja pellot kunnollisia työvälineitä. MTK:n 100-vuotisjuhlien yhteydessä järjestetään mittava traktorikavalkadi, jossa esitellään Suomen maatalouden kehitykseen vaikuttaneita koneita.
Ruotsalainen Avance-moottoriaura oli ensimmäinen toimiva traktori. Vuoden 1913 aikana niitä ostettiin Suomeen kolmen koneen verran, tämä Vuojoen kartanoa palvellut yksilö on ainoa säilynyt. Hiljattain entisöity Avance on 15-hevosvoimainen ja painaa työkunnossa 3,8 tonnia. Kiinteässä 3-siipisessä aurassa on mekaaninen nostolaite. 1-sylinterisessä hehkukuulamoottorissa on tilavuutta 6 litran verran.

Konevoimaista viljelyä kokeiltiin jo 1800-luvun lopulla, kun Hollolan Pyhäniemeen hankittiin englantilainen Fowlerin höyryauralaitos ja Kärkölän Huovilaan amerikkalainen Geiser-höyrytraktori, mutta kumpikaan ei vastannut odotuksia. Yhtään onnistuneempia hankintoja eivät olleet kymmenisen vuotta myöhemmin tänne tuodut englantilaiset traktorit. Elimäen Mustilaan vuonna 1908 ostetussa Saunderson Universal A-moottorivetäjässä oli päivittäisiä rikkoontumisia, Yläneen Vanhakartanoon pari vuotta myöhemmin tullut Saunderson Little Universal oli heikon tekniikan lisäksi alitehoinen. Kirkkonummen Vårnäsiin samaan aikaan hankitusta Ivel-moottorivetäjästäkään ei saatu sen parempia kokemuksia.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää