Maatalous

Ruohonleikkurista jalostettu peltomopo - Konevoimalla hukkakauran kimppuun

Hukkakauraa on torjuttu pontevasti kohta 50 vuoden ajan, mutta silti se ei ole hävinnyt pelloistamme. Poiminta on työlästä ja vaati tarkkuutta. Kitkijän on käveltävä vähintään 700 m tarkistaakseen yhden hehtaarin, jos kitkentälinjojen väli on 14–15 m. Siksi Esko Männyn kehittämän peltomopon kaltaiset, tehokkaat apuvälineet ovat tarpeen.
Husqvarna Rider 200 -leikkurista tehdyssä versiossa leikkurista irrotettiin pyörät ja niittolaite, jäljelle jäänyt kokonaisuus voimansiirtoineen kiinnitettiin erillisen rungon päälle. Hukkakauravarustuksen voi poistaa ja leikkuria käyttää edelleen ruohonleikkuuseen. Toinen vaihtoehto peruskoneeksi on McCulloch (alakuva).

Esko Mänty on kehittänyt vuosien ajan hukkakauran keruuseen sopivia apuvälineitä. Hitsaamalla tehdyn rungon päälle rakennettavalle ajoneuvolle kertyy kuitenkin hintaa, sillä pienissä erissä hankittavat moottorit, voimansiirrot ja muut komponentit ovat yllättävän kalliita. Korkeaksi noussut hinta on jarruttanut myyntiä, minkä vuoksi Esko Mänty ja Pasi Nieminen päättivät kokeilla valmiin aihion käyttöä ja varustelivat ajettavan ruohonleikkurin hukkakauran ”korjuukoneeksi”. Kuten muissakin maatalouskoneissa on peltomopon sesonki lyhyt. Tällä kombinaatilla saisi sekä mopolle että leikkurille lisäkäyttöä.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää