Maatalous

Voiko pelto olla päästötön? – Tuloksia Koneviestin Loimaalla useilla eri menetelmillä tehdyistä maanparannekokeesta, osa I

Pellon hyvä kasvukunto on parhaimmillaan Win–Win-tilanne – saadaan hyvä sato samalla kun ympäristövaikutukset pysyvät alhaisina. Hyvään lopputulokseen on monta ratkaisua, eikä kaiken ratkaisevaa ”hopealuotia” ole valitettavasti olemassa. Tavoitteena on kuitenkin vähäpäästöisempi pelto.
Jussi Knaapi
Teknisesti levitys onnistuu kaikilla menetelmillä. Rakennekalkin osalla on siirrytty enenevässä määrin kostean materiaalin käyttöön pölyämishaitan välttämiseksi. Biohiilen ja biovalmisteiden levityksen ja käytönkin kysymykset ovat vielä pilottiasteella. Kuvassa rakennekalkin kuivalevitystä puomilevittimellä.

Huoli Itämerestä lienee ollut päällimmäisenä, kun maanparanteiden – lähinnä kipsin ja rakennekalkin – käyttöä alettiin nostaa esiin. Etenkin kipsin osalta löytyy maailmalta runsaasti tietoa, sen hyvät ominaisuudet pellon rakenteen ja muruisuuden osalta tunnetaan. Rakennekalkki puolestaan on ollut käytössä lähinnä Ruotsissa ja maarakennuksessa yleisimminkin. Kolmantena tekijänä ovat nousseet esiin selluteollisuuden kuidut, joiden tavoitteena on ollut maan biologian edistäminen ja sitä kautta mururakenteen parantaminen.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää