Maatalous
Pellon hiilivaranto

Suomen pelloilla on potentiaalia hiilivarannon kartuttamiseen – näillä toimenpiteillä Koneviestin koeviljelykentällä multavuuden taso on 16 vuoden aikana hiljalleen noussut

Viimeisimmät tutkimustulokset haastavat vakiintuneen käsityksen, että pelto olisi ainoastaan hiilen päästölähde. Päinvastoin – suomalainen pelto omaa potentiaalia myös hiilivarannon kartuttamiseen.
Jussi Knaapi
Tässä Suomen peltojen ilmastosankarit - monipuolinen ja voimakas hiilensidonta mahdollistuu viisaalla ja innovatiivisella viljelyllä, nurmia, lyhytkierto- ja kuitukasveja sekä suorakylvöä käyttäen.

Keskustelu peltojen hiilivarannosta ja sen muutoksista nousi esiin 2015 Pariisin Ilmastokokouksen myötä. Liekö maaperän hiilivarannon vuotuiseksi lisäystavoitteeksi sovittu 4 promillea (0,4 % puhtaana hiilenä) sattumaa, vai tarkoituksella juuri sama luku kuin mitä ilmakehässä on hiilidioksidia (CO2) – tosin 10 kertoimella lisättynä.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää