Maatalous
Pikakokeilu Väderstad Marathon

Muokkauskoneen piikkien vaihtaminen kovametaalikärkiin tuo monia etuja, mutta on kallista – Koneviesti otti äkeeseen pikakokeiluun Väderstad Martahon -kärjet

Koneiden vuotuisten ajomäärien kasvu ja ajonopeuksien nousu ovat lisänneet tarvetta parantaa muokkauskoneiden kulutusosien kestävyyttä, jotta piikkien kulumiserot eivät heikennä työn laatua ja aiheuta vaihtamistarvetta kesken sesongin.
Uolevi Oristo
Väderstad NZ Agressive 800-6 -äkeen työleveys on 8 metriä. Kokeilussa käytetyn äkeen piikkeihin oli asennettu Marathon ja 8 mm vahvuisia Heavy Duty -kärkiä. Suurin osa oli Marathon-kärkiä, sillä Heavy Duty kärjet kattoivat 130 sentin levyisen kaistan. Pellon pinnan muokkausjäljessä ei ole silminnähden eroa.

Äkeiden ja kultivaattoreiden piikkien kärjet kuluvat nopeammin eturivissä ja varsinkin traktorin pyörän jälkien kohdalla, mikä aiheuttaa vaihtelua muokkaussyvyyteen. Kuluminen muuttaa kärkien muotoa, mikä heikentää niiden kykyä tunkeutua maahan ja lisää polttoaineen kulutusta. Sentin kuluma piikin kärjissä tekee ison eron, kun muokataan öljykasvipeltoa 3–4 sentin syvyyteen.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää