Maatalous

Koneviestin viljelymenetelmäkoe 15 vuotta – muutamia havaintoja matkan varrelta

Jussi Knaapi
Kaikki viljelytoimet omaavat riskin maan tiivistymiselle. Tässä näkyy kyntöantura, johon yhdistyy vielä maatumattomien olkien muodostama ”lisäeste.”

Kasvustojen seurantaa voidaan suorittaa myös käsimittauksin ja -havainnoin. Yksi yhteyttämistehokkuuden mittari on sokeripitoisuus, eli brix-mittaus. Lehdistä puserretaan irti solu- ja johtojännenestettä, jonka sokeripitoisuus saadaan suorana lukuarvona brix-mittarin prismalta. Lukuarvolle on olemassa ohjeelliset suositustasot, mutta selvintä on suorittaa parivertailu samanaikaisesti lohkon eri osien tai Loimaan tapauksessa eri menetelmäruutujen välillä. Perusohjeen mukaisesti korkeampi brix-arvo (sokeripitoisuus) on parempi, koska se kertoo kasvin kykenevän tuottamaan yhteyttämisen tuloksena sokeripitoista nestettä "raaka-aineeksi" tärkeisiin elintoimintoihin. 

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää