Maatalous

Lietteen separoinnilla sujuvampaa lannoitusta ja erinomaista kuiviketta – separoinnin laitteet ja käyttötavat esittelyssä

Lietteen separointi on pääperiaatteeltaan yksinkertainen menetelmä, jonka avulla voidaan vaikuttaa esimerkiksi lannan logistiikkaan ja lannoituskäyttöön – tai hyödyntää lantaa uusilla tavoilla.
Tuomas Anttila
Yksi separoinnin hyödyntämistavoista on kuivikkeen valmistus, johon GEA:n telaseparaattori on suunniteltu. Toimintaperiaate muistuttaa mankelia, mutta vastakkaisista teloista alempi onkin rumpumainen seula, joka päästää nesteen lävitseen. Laite ei hierrä lannan sisältämiä kuituja rikki kuten ruuviseparaattori, joten kuivike on kuohkeampaa ja pysyy paremmin parressa.

Separointi kehitettiin alun perin maidon ja kerman mekaaniseen erottamiseen, ja sittemmin se on yleistynyt erilaisissa teollisuuden prosesseissa. 2000-luvun aikana menetelmä on löytänyt tiensä lähelle juuriaan eli lehmiä ja muita kotieläimiä, mutta tällä kertaa lannan käsittelyssä. Separointi tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan lannan kuiva-aineen ja nesteen erottamista toisistaan. Tämä vaikuttaa sekä lannan käsittelyyn että hyödyntämiseen seuraavissa vaiheissa.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää