Maatalous

Kokemuksia ajosilppurien satokartoituksesta ja sadonlaadunmittauksesta - tietoa moneen tarpeeseen

Ajosilppurien satokartoitus- ja sadonlaadunmittauslaitteet ovat puhuttaneet siitä lähtien, kun John Deeren HarvestLab näki päivänvalon vuonna 2011. Sittemmin vastaavat mittalaitteet ovat tulleet saataville muihinkin ajosilppurimerkkeihin ja niitä on jatkojalostettu, mutta harvasta suomalaisesta ajosilppurista niitä vielä löytää. Missä kyseisen tekniikan kehitys on tällä hetkellä menossa, ja miten tuotettua tietoa hyödynnetään käytännön työssä?
Tuomas Anttila
Ajosilppureissa NIR-mittari asennetaan torven juureen (kts. seuraava kuva).

Säilörehun laatu ja satotaso ovat nykyaikaisilla karjatiloilla selkeitä menestystekijöitä, joihin kannattaa panostaa. Ajosilppurin satokartoitus- ja sadonlaadunmittauslaitteet tarjoavat tähän työkaluja. Laitteistolla saadaan selville esimerkiksi joko pellon paikkakohtainen, tai toisaalta kuorma-, siilo- tai korjuukertakohtainen tuoresato ja kuiva-ainesato, sekä pitoisuuksista kuiva-aine, raakavalkuainen, sokeri, kuidut ja tuhka. Claasin ja New Hollandin versioissa saadaan selville myös rasvapitoisuus.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää