Maatalous

Lietteen fosforisäätö kehittyy – kaikki hyöty kasveille

Samalla kun maapallon fosforivarat ovat ehtymässä, on liika fosfori riesana lietteissä ja jätevesissä. Onneksi ongelmaan on tulossa uusia teknologisia ratkaisuja.
Jussi Knaapi
Kuva muutaman vuoden takaa kertoo, mikä tulee jatkossa muuttumaan. Kattamaton säiliö on historiaa. Sekoittaminen saatetaan korvata monipuolisemmilla käsittelyillä, joilla parannetaan typen ja fosforin käytettävyyttä.

Tarkasti ottaen fosforivarat eivät ole ehtymässä mihinkään, sillä kyseinen tärkeä ravinne kiertää ekosysteemissä loputtomiin. Ongelmana on kuitenkin se, että fosforia kulkeutuu paikkoihin, jossa sitä ei kaivata ja josta sen talteenotto jälkikäteen on hankalaa ja kallista. Yhdessä paikassa talteenotto on sen sijaan suhteellisen helppoa – suoraan tilalla lietteen käsittelyn yhteydessä.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää