Maatalous

Vaihteleva kasvukausi 2020 – ongelmista on otettu opiksi

Kulunut kasvukausi oli jälleen vaihteleva – eteläinen ja läntinen Suomi aina pohjoiseen saakka kärsivät kuivasta kesäkuusta, mutta myös idässä oli alkukesä kuiva. Paikoin ovat sateetkin osuneet kohdilleen, joten alueilla on ollut runsaasti vaihtelua. Joka tapauksessa pellon tuotantovarmuus – resilienssi – nousi jälleen arvoonsa.
Jussi Knaapi
Kari Alasaaren kevätvehnä näytti heinäkuun kolmannella viikolla hyvävoimaiselta, vaikka kuivuus olikin puraissut jo kasvusta. Oikea-aikaisen ja huolellisen kylvön päälle on ollut hyvä rakentaa ja riittävä multavuus (n. 20 %) tuo resilienssiä sekä kiloja. Orgaaninen elävä aines onkin resurssi, eikä ongelma.

Isossa kuvassa teräviljojen satovuosi on jäänyt heikoksi, monin paikoin suorastaan katastrofaalisen heikoksi. Sekä satomäärät että sadon laatu kärsivät, kun alkukesän olosuhteet kääntyivät samanaikaisesti sekä kuiviksi, että kuumiksi.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää